ΑΘΗΝΑ
08:50
|
21.09.2024
Στη Μαριούπολη, που πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό πάνω από 400.000, υπολογίζεται ότι παραμένουν ακόμη περίπου 100.000 άμαχοι. 
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το γραφείο του ΟΗΕ στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η συντονίστριά του αναχωρεί για το νότιο τμήμα της χώρας, με σκοπό να προετοιμάσει μια επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων από τη Μαριούπολη. Η πόλη, εκτός από την περιοχή της χαλυβουργίας «Αζοφστάλ», έχει πέσει όλη στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων. Τοπικός Ουκρανός αξιωματούχος κατήγγειλε ότι η Ρωσία δεν επιτρέπει την απομάκρυνση τραυματισμένων μαχητών από τη χαλυβουργία.

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στην Ουκρανία, Οσνάτ Λουμπράνι, έγραψε στο Twitter: «Πηγαίνω στη Ζαπορίζια για να προετοιμάσω, ευελπιστώ, την απομάκρυνση από τη Μαριούπολη».

Σύμφωνα με το Κίεβο, εκατοντάδες μαχητές, κυρίως του τάγματος Αζόφ, και Ουκρανοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην τεράστια χαλυβουργία και σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, στις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ευοδωθεί καμία προσπάθεια να εκκενωθεί το «Αζοφστάλ».

Στη Μαριούπολη, που πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό πάνω από 400.000, υπολογίζεται ότι παραμένουν ακόμη περίπου 100.000 άμαχοι. 

Να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ, την Τρίτη, μετά τη συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Ρώσο πρόεδρο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος έχει αποδεχθεί «κατ΄αρχήν» την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην απομάκρυνση αμάχων που έχουν αποκλειστεί στο «Αζοφστάλ».

Επίσης, την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε συζητήσει με τον Αντόνιο Γκουτέρες τη συνεργασία σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με τη δημιουργία μιας «ομάδας εργασίας, με έδρα τη Μόσχα και βάση το υπουργείο Άμυνας, ώστε να εξασφαλιστεί η οργάνωση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας». Και πρόσθεσε ότι «ανάλογα με τα αποτελέσματα των συνομιλιών στη Μόσχα, θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε τα βήματα που πρέπει να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ρωσία επιθυμεί τη συνεργασία με τον ΟΗΕ, ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία. Ο Αντόνιο Γκουτέρες βρίσκεται στο Κίεβο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την πλευρά του το Κίεβο καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι, που βομβαρδίζουν συνεχώς τη χαλυβουργία, δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση αμάχων και τραυματισμένων μαχητών από το «Αζοφστάλ». «Ο εχθρός βομβαρδίζει μαζικά και μπλοκάρει τις μονάδες μας κοντά στο εργοστάσιο», ανέφερε στην αναφορά του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ενώ ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Μαριούπολης, Σεργκέι Βολίνσκι, έκανε νέα έκκληση για βοήθεια χθες, Τετάρτη, υπογραμμίζοντας πως έχει μαζί του 600 τραυματίες στρατιώτες και εκατοντάδες αμάχους.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, είπε επίσης πως η Ρωσία δεν επιτρέπει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από την περιοχή. Είπε, όμως, ότι μόνο 370.000 κάτοικοι παραμένουν στις ελεγχόμενες από την Ουκρανία περιοχές της επαρχίας Ντονέτσκ από 1,67 εκατ. πριν από την εισβολή της Ρωσίας. Η Ρωσία αρνείται σταθερά ότι στοχοποιεί αμάχους στην εισβολή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πόλη αλλάζει μαζί με τη σεξουαλικότητα

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα