ΑΘΗΝΑ
17:18
|
27.04.2024
Ο Ρικάρντο Αλαρκόν, εξ απορρήτων του Κάστρο και κορυφαίος διπλωμάτης της Κούβας, απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρικάρντο Αλαρκόν, εξ απορρήτων του Κάστρο και κορυφαίος διπλωμάτης της Κούβας, απεβίωσε στην Αβάνα, σε ηλικία 84 ετών.

Ο Αλαρκόν, ο οποίος είχε διετελέσει επί χρόνια πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κούβας, υπήρξε ο έμπιστος σύμβουλος του Φιντέλ Κάστρο και του αδελφού και διαδόχου του Ραούλ για δεκαετίες, ενώ ήταν ο βασικός διαπραγματευτής της Κούβας με τις ΗΠΑ για θέματα όπως το μεταναστευτικό αλλά και την υπόθεση του Ελιάν Γκονσάλες.

Ο Ρικάρντο Αλαρκόν είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια από τη δημόσια ζωή, ωστόσο συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πρακτόρων που κρατούνταν στη Φλόριντα το 1999, η επιστροφή των οποίων στο νησί συνέπεσε με τη διαδικασία αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Υπήρξε από τα κορυφαία στελέχη και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο το όνομά του να είχε ακουστεί και για τη διαδοχή του Φιντέλ Κάστρο, προτού ο αδελφός του Ραούλ αναλάβει την ηγεσία της χώρας το 2008.

Είχε διατελέσει βουλευτής, πρόεδρος της Βουλής και υπουργός Εξωτερικών. Είχε διδακτορικό στη Φιλοσοφία και τη Λογοτεχνία και ως νέος υπήρξε σφοδρός επικριτής της δικτατορίας Μπατίστα, για την ανατροπή της οποίας πολέμησε.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα