ΑΘΗΝΑ
11:23
|
17.06.2026
Ως «σχεδόν βέβαιο» χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδιαφέρον αλλά και την ανησυχία των σκανδιναβικών χωρών φαίνεται πως έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με την  υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε, να χαρακτηρίζει ως «σχεδόν βέβαιο» το ενδεχόμενο αίτησης της Φινλανδίας για συμμετοχή στη στρατιωτική συμμαχία, κατά την τηλεοπτική της παρουσία σε κανάλι της σουηδικής τηλεόρασης την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. 

«Γνωρίζουμε λίγο-πολύ ότι η Φινλανδία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και αυτό αλλάζει όλη την ισορροπία. Εάν μια από τις σκανδιναβικές χώρες ενταχθεί, γνωρίζουμε ότι οι εντάσεις θα αυξηθούν» ανέφερε η Αν Λίντε.  

Ερωτηθείσα σχετικά με την πιθανότητα η Φινλανδία να ενταχθεί εν τέλει στη στρατιωτική συμμαχία, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «νομίζω πως αυτό μπορούμε να το πουμε με αρκετή σιγουριά». 

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «ανάγκασε τόσο τη Σουηδία όσο και την ανατολική γειτονική της Φινλανδία να αναθεωρήσουν τις πεποιθήσεις ότι η στρατιωτική ουδετερότητα είναι το καλύτερο μέσο για την εξασφάλιση της εθνικής ασφάλειας». Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία αναμένεται να λάβουν απόφαση για το αν θα ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία τις επόμενες εβδομάδες. Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χαβίστο (Pekka Haavisto) δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία να λάβουν ταυτόχρονα παρόμοιες αποφάσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δίκη για τα Τέμπη: Απερρίφθη το αίτημα για διαβίβαση των πρακτικών στον ανακριτή του Αρείου Πάγου

Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Συνέχεια στον αγώνα των αγροτών με κινητοποιήσεις 23-25 Ιουνίου

Υπόθεση Λιγνάδη: Από μηδενική βάση η δίκη στο Εφετείο για τρεις βιασμούς ανηλίκων

Φωτιά στη Φωκίδα-Σηκώθηκε και ελικόπτερο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα