ΑΘΗΝΑ
12:35
|
30.04.2024
Τις περισσότερες έδρες του κοινοβουλίου κέρδισε στις εκλογές το κόμμα που κάποτε θεωρούταν η πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα πρόθυρα του να αποκτήσει εθνικιστική κυβέρνηση φαίνεται πως βρίσκεται η Βόρεια Ιρλανδία, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της το Σιν Φέιν (Sinn Fein) το οποίο κάποτε θεωρούνταν η πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA – Irish Republican Army, IRA) αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο κόμμα στις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN. Πλέον, το κόμμα που αντιτίθεται στην παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας ως μέρους της Βρετανίας και τάσσεται υπέρ μιας ενωμένης Ιρλανδίας είναι το μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, το  Σιν Φέιν ξεπέρασε το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) στις εκλογές για την 90μελή Εθνοσυνέλευση της επαρχίας, κερδίζοντας τις περισσότερες έδρες (27) και εξασφαλίζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων πρώτης προτίμησης, ενώ το DUP εξασφάλισε 25 έδρες και το αμέσως επόμενο κόμμα, το Κόμμα Συμμαχίας, ακολούθησε με 17 έδρες. Η καταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε νωρίς την Κυριακή, με τις 90 έδρες της Βουλής της Βόρειας Ιρλανδίας να έχουν πλέον συμπληρωθεί, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA media που επικαλείται το CNN.

«Η προετοιμασία για τη συνταγματική αλλαγή στην Ιρλανδία πρέπει να ξεκινήσει τώρα» δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος Μαίρη Λου Μακ Ντόναλντ (Mary Lou McDonald) στο CNN το βράδυ της Παρασκευής, καθώς άρχισαν να διαφαίνονται τα αποτελέσματα, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για το γεγονός ότι η διαδικασία της αλλαγής βρίσκεται σε εξέλιξη», ενώ δεσμεύτηκε ότι αυτή η αλλαγή θα είναι απολύτως ειρηνική .

Μια ρήτρα στις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998, που υπογράφηκαν μεταξύ της Βρετανίας και της Ιρλανδίας μετά από δεκαετίες θανατηφόρων συγκρούσεων, γνωστές ως «The Troubles», καθόριζε ότι εάν φαίνεται πιθανό ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα είναι υποστηρικτική, θα μπορούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με την ενοποίηση της Ιρλανδίας. 

Κατά το δημοσίευμα, αυτή η ημέρα παραμένει μια μακρινή προοπτική, παρά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Πέμπτης, ωστόσο η ανάδειξη του Σιν Φέιν ως το μεγαλύτερο κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσε να επιβάλει μια συζήτηση γύρω από τη λεγόμενη συνοριακή ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι το κόμμα συνδέθηκε κάποτε στενά με τον IRA, ο οποίος διεξήγαγε μια αιματηρή στρατιωτική εκστρατεία τριών δεκαετιών για να τερματίσει τη βρετανική κυριαρχία και να ενώσει το νησί της Ιρλανδίας, αν και έκτοτε το κόμμα έχει τοποθετηθεί ως ένα πολιτικό σχήμα που επικεντρώνεται σε κοινωνικά ζητήματα βόρεια και νότια των συνόρων.

Το κόμμα συμμετέχει στις εκλογές για το βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά δεν καταλαμβάνει τις έδρες που κερδίζει, ενώ είχε μια ισχυρή παρουσία στις γενικές εκλογές του 2020 στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: 12χρονος απείλησε με μαχαίρι συμμαθητή του 

Χανιά: Εργατικό ατύχημα στην αποκομιδή απορριμμάτων

Λονδίνο: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης με σπαθί

ΕΦΕΤ: Ανάκληση συσκευασμένης σταφίδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα