ΑΘΗΝΑ
15:55
|
28.04.2024
Ολονύχτιες υγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από το κοινοβούλιο της Βηρυτού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κορυφώθηκε η ένταση στην χθεσινή αντικυβερνητική διαδήλωση (6/8) πολιτών στη Βηρυτό που διαμαρτύρονταν για τις πολύνεκρες εκρήξεις στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, με επεισόδια, ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία και τραυματίες.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης του Λιβάνου προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, το βράδυ της Πέμπτης, για να διαλύσουν τους εξοργισμένους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν κοντά στο κοινοβούλιο εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την ανικανότητα της κυβέρνησης καθώς για πολλούς, η τραγωδία αποδίδεται στην εγκληματική αμέλειά της.

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, οι διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών στη Βηρυτό, ενώ υπάρχουν αναφορές και για τραυματίες.

Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην πρωτεύουσα του Λιβάνου που συγκλονίστηκε από την έκρηξη και θρηνεί 150 νεκρούς και 5.000 τραυματίες, την ώρα που οι αγνοούμενοι παραμένουν δεκάδες και οι άστεγοι ανέρχονται στις 300.000.

Μετά την καταστροφή, δύο αξιωματούχοι παραιτήθηκαν. Ο βουλευτής Marwan Hamadeh παραιτήθηκε την Τετάρτη, ενώ ο πρεσβευτής του Λιβάνου στην Ιορδανία Tracy Chamoun παραιτήθηκε την Πέμπτη, λέγοντας ότι η τραγωδία αποκάλυψε την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας.

 Χθες γνωστοποιήθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων πως έχουν τεθεί υπό κράτηση 16 άτομα, υπάλληλοι στο λιμάνι της Βηρυτού στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τα αίτια της έκρηξης από την κυβέρνηση. 

“Το γραφείο του στρατιωτικού εισαγγελέα ολοκληρώνει την αρχική φάση της έρευνας για τη θανατηφόρα έκρηξη που συνέβη στο υπόστεγο 12 στο λιμάνι της Βηρυτού. Περισσότερα από 18 άτομα από το διοικητικό συμβούλιο της λιμενικής διοίκησης και της τελωνειακής διοίκησης, εκείνοι που πραγματοποίησαν επισκευές στο υπόστεγο και είχαν αποθηκευμένα εκρηκτικά εκεί, έχουν ανακριθεί. Ο αριθμός των κρατουμένων μετά την έρευνα είναι 16 άτομα”, δήλωσε ο δικαστής Φάντι Ακίκι, εκπρόσωπος του στρατιωτικού δικαστηρίου, στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα