ΑΘΗΝΑ
13:25
|
28.04.2024
O Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα για επαναδραστηριοποίηση του στρατού των ΗΠΑ στη Σομαλία λένε οι Τάιμς της Ν.Υόρκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δρόμο για την επανεμφάνιση μερικών εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών στη Σομαλία με πρόσχημα την υποτιθέμενη «πάταξη» της δράσης των τζιχαντιστών της οργάνωσης αλ Σαμπάμπ  προκαλεί το διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Το διάταγμα ανατρέπει προηγούμενη απόφαση του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία είχαν αποσυρθεί από τη Σομαλία σχεδόν όλοι οι 700 Αμερικανοί στρατιωτικοί που βρίσκονταν στο έδαφος της χώρας που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής και βρέχεται από τον Κόλπο του Άντεν, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή ναυτιλιακά περάσματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μεταφορές Ενέργειας προς την Ασία και τον Ειρηνικό.

Επιπλέον, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενέκρινε αίτημα του Πενταγώνου για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε βάρος ηγετικών στελεχών των τζιχαντιστών της οργάνωσης αλ Σαμπάμπ.

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Άντριεν Γουάτσον που δικαιολόγησε την επαναδραστηριοποίηση του αμερικανικού στρατού στη Σομαλία σαν έναν τρόπο για «πιο αποτελεσματικό αγώνα κατά της Αλ Σαμπάμπ».

Push to Send US Troops Back to Somalia Coming from Senate | Military.com

Η ίδια απέφυγε να προσδιορίσει αριθμητικά των Αμερικανών στρατιωτικών στη Σομαλία αν και πηγές στον Λευκό Οίκο που επικαλούνται οι Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρουν πως θα είναι γύρω στους 450. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που θα σταλούν ξανά στη Σομαλία θα έχουν μεταξύ άλλων ως αποστολή την εκπαίδευση Σομαλών στρατιωτών και την παροχή συμβουλών στο σομαλικό στρατό και σε δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης στην περιοχή. Αναφέρει επίσης πως η «στρατηγική» των ΗΠΑ στη Σομαλία θα είναι η αποτροπή ενεργειών Σομαλών τζιχαντιστών που συνιστούν «άμεσο κίνδυνο για μας και τα συμφέροντά μας και τους συμμάχους μας» και θα διατηρήσουν μία «παρουσία στο έδαφος που θα συνεργαστεί με τους εταίρους μας».

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν πως οι τζιχαντιστές της Αλ Σαμπάχ στη Σομαλία είναι μεταξύ 5.000 ως 10.000 άτομα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα