ΑΘΗΝΑ
08:24
|
28.04.2024
Ο υπουργός Ενέργειας του κρατιδίου ξεκαθαρίζει πως η χώρα του δεν σκοπεύει να διοχετεύει όλο το αέριο της στη Γερμανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανώμαλη προσγείωση για τη Γερμανία και την πρόθεση της ελπίζει να μειώσει την εξάρτησή της από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό  με εισαγωγές από το Κατάρ αποτελούν οι δηλώσεις που έκανε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας του κρατιδίου, μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt.

Συγκεκριμένα ο Σαάντ Σερίντα αλ-Κααμπί ξεκαθάρισε πως το Κατάρ προσβλέπει σε μια διευρυμένη βάση πελατών για το φυσικό της αέριο, κάτι που ουσιαστικά θα περιορίσει τις φιλοδοξίες του Βερολίνου να στηρίξει την απεξάρτηση της από το ρωσικό αέριο με εισαγωγές από το Κατάρ.

«Όπως οι αγοραστές θέλουν να έχουν μια διευρυμένη βάση προμηθευτών και εμείς αντιστοίχως θέλουμε να διαφοροποιήσουμε τους πελάτες μας» σχολίασε ο Καταριανός υπουργός. Μάλιστα ήταν απόλυτα σαφής δηλώνοντας πως «δεν θέλουμε να πουλήσουμε όλο το φυσικό μας αέριο στη Γερμανία. Αν η Γερμανία αποφασίσει να τερματίσει την χρήση φυσικού αερίου, εμείς θα πέσουμε στην παγίδα».

Βεβαίως, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών προχωρούν και είναι άκρως εποικοδομητικές, όπως εξήγησε με στόχο το Κατάρ να καταστεί σημαντικός προμηθευτής της Γερμανίας. Όμως, προφανώς το κρατίδιο δεν έχει σκοπό να καταστήσει την Γερμανία αποκλειστικό ενεργειακό του εταίρο.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, χθες Παρασκευή στο Βερολίνο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι ανακοίνωσαν πως η χώρα του Κόλπου θα ξεκινήσει να διοχετεύει την Γερμανία με υγροποιημένο φυσικό αέριο από το 2024. Για τον σκοπό αυτό το Βερολίνο επιταχύνει τους ρυθμούς του για την κατασκευή του πρώτου τερματικού σταθμού LNG, στη χώρα.

Σύμφωνα όμως με πηγές που επικαλείται το Reuters, το Βερολίνο φάνηκε απρόθυμο να δεσμευτεί για τον όρο του Κατάρ για μια συνεργασία τουλάχιστον 20 ετών, προκειμένου να εξασφαλίσει τους τεράστιους όγκους LNG που χρειάζεται, κάτι που ίσως οδήγησε και στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού ενέργειας του κρατιδίου του Κόλπου.

Με πληροφορίες από ot.gr, Deutsche Welle

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

FIFA και Saudi Aramco υπέγραψαν 4ετή συμφωνία συνεργασίας

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Κέντρο Κατάρτισης τεχνικών του ΑΔΜΗΕ στο Περιστέρι

Πιθανές γεωτρήσεις εντός ΑΟΖ ως το 2025 λέει η Σδούκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα