ΑΘΗΝΑ
19:47
|
28.04.2024
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης έφυγε από τη χώρα στο πλαίσιο συμφωνίας για την απελευθέρωση βασικής της συνεργάτιδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και βασική αντίπαλος του Αλεξάντερ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, βρίσκεται “ασφαλής” στη Λιθουανία. Την ίδια στιγμή, η ένταση στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις της Λευκορωσίας με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα, κλιμακώνεται.

Τα τελευταία 24ωρα, από το γραφείο Τύπου της αντιπολίτευσης είχε διαρρεύσει ότι η Τιχανόφσκαγια δεν παίρνει μέρος στις διαδηλώσεις προκειμένου να αποφευχθεί “πιθανή προβοκάτσια”.

Χθες, Δευτέρα 10/08, στη Λευκορωσία άρχισε να γίνεται λόγος για “εξαφάνιση” της Τιχανόφσκαγια, μέχρι που σήμερα (Τρίτη, 11/08), ο υπουργός εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίτσιους ανήρτησε στο Twitter το μήνυμα της “ασφαλούς” παρουσίας της στη γειτονική χώρα.

Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κος Λινκεβίτσιους αποκάλυψε ότι η Τιχανόφσκαγια πέρασε κάποιες ώρες υπό κράτηση στη Λευκορωσία, χωρίς, όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το ποιος έδωσε τη σχετική εντολή.

Το μεσημέρι της Τρίτης, συνεργάτης της Τιχανόφσκαγια δήλωσε ότι η πολιτικός εγκατέλειψε τη χώρα με τη συνοδεία και υπό την επιτήρηση των αρχών, στο πλαίσιο συμφωνίας για την απελευθέρωση της Μαρία Μορόζ. Η Μορόζ είναι η διευθύντρια επικοινωνίας της Τιχανόφσκαγια και συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής, δύο ημέρες πριν τις εκλογές.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι δύο γυναίκες διέσχισαν μαζί τα σύνορα της Λευκορωσίας.

Με πληροφορίες από BBC Europe.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα