ΑΘΗΝΑ
12:38
|
08.10.2024
Αποκλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης, με επόμενο αναμενόμενο βήμα την αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ και του πληρώματός τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ελλάδα απελευθέρωσε το ιρανικό πετρελαιοφόρο Lana, που είχε δεσμευτεί με εντολή δικαστηρίου, ανέφερε ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν (PMO) σε δήλωση του, σήμερα Τρίτη.

«Οι ελληνικές δικαστικές αρχές, διέταξαν την απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου και την επιστροφή του φορτίου του στον ιδιοκτήτη και η ελληνική κυβέρνηση εκτέλεσε την εντολή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που επικαλείται το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων (IRNA), προσθέτοντας ότι αυτό συνέβη «παρά τη συνθήκη νομικής βοήθειας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας και την πίεση των ΗΠΑ στην Αθήνα να δεσμεύσει το πλοίο και το φορτίο του».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τάνκερ έχει αποδεσμευτεί από τις 10 Ιουνίου, απλά υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση λόγω εκκρεμοτήτων που ρυθμίζονται με πιστωτές. Προς το παρόν, με βάση δεδομένα από τον ιστότοπο Marine Traffic, το πλοίο εξακολουθεί να βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά της Καρύστου.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τη λογική συνέχεια της προ ημερών απόφασης του Συμβουλίου Εφετών της Χαλκίδας να ανατρέψει την κατάσχεση του φορτίου του δεξαμενόπλοιου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να επιστραφεί το πετρέλαιο που στο μεταξύ είχε μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy».

Μετά την αποδέσμευση του τάνκερ, αποκλιμακώνεται εν μέρει η ένταση μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης, με το επόμενο βήμα να αναμένεται από τη μεριά του Ιράν με την αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ και του πληρώματός τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέσα στο 2025 τα γαλλικά Mirage στην Ουκρανία

Χαμάς: Εδώ και ένα χρόνο συνεχίζουμε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς

Το Ιράν «θα απαντήσει με σφοδρότερο πλήγμα», αν το Ισραήλ του επιτεθεί

Ρωσία και Κίνα σε ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα