ΑΘΗΝΑ
08:20
|
27.04.2024
Μάρτυρες αναφέρουν περισσότερους 200 νεκρούς σε επίθεση που αποδίδεται σε αντάρτες της OLA.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερα από 100 άτομα, στην πλειονότητά τους από την εθνοτική ομάδα Αμχάρα, σκοτώθηκαν, το Σάββατο, σε επίθεση στην περιοχή Ορόμια της Αιθιοπίας, σύμφωνα με μάρτυρες, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Απελευθερωτικό Στρατό του Ορόμο (OLA) για μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Άλλοι μάρτυρες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 200, ενώ οι αρχές της περιοχής επιβεβαίωσαν την επίθεση, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τα θύματα.

«Έχω μετρήσει 230 πτώματα. Φοβάμαι ότι αυτή είναι η πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον αμάχων που έχουμε δει στη ζωή μας», ανέφερε κάτοικος της κομητείας Γκίμπι. «Τους θάβουμε σε ομαδικούς τάφους και ακόμα μαζεύουμε πτώματα. Οι μονάδες του ομοσπονδιακού στρατού έχουν φτάσει τώρα, αλλά φοβόμαστε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν εάν φύγουν», πρόσθεσε.

Ένας άλλος μάρτυρας, είπε ότι τα μέλη της εθνοτικής ομάδας Αμχάρα που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πριν περίπου 30 χρόνια, ζητούν απεγνωσμένα να μετεγκατασταθούν αλλού «πριν συμβεί ένας ακόμη γύρος μαζικών δολοφονιών», ενώ έκανε λόγο για 300 νεκρούς και εξέφρασε φόβους πως ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι ακόμα μεγαλύτερος καθώς σε δύο τουλάχιστον χωριά, δεν έχει ακόμα αρχίσει η περισυλλογή των πτωμάτων.

Η επίθεση έρχεται καθώς οι εθνοτικές διαμάχες απειλούν να διαλύσουν τη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με τις συγκρούσεις που ξέσπασαν το 2020 στη βόρεια περιοχή Τιγκράι να έχουν επεκταθεί στις γειτονικές περιοχές Αφάρ και Αμχάρα πέρυσι.

Οι μάρτυρες καθώς και η περιφερειακή κυβέρνηση της Ορόμια κατηγόρησαν την OLA για τις επιθέσεις.

Ο εκπρόσωπος της OLA Odaa Tarbii αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας μέσω Twitter ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας Αμπίι Άχμεπτν κατηγορεί για άλλη μια φορά την OLA για εγκλήματα που είχε διαπράξει η ίδια.

«Η επίθεση στην οποία αναφέρεστε διαπράχθηκε από τον στρατό του καθεστώτος και την τοπική πολιτοφυλακή καθώς υποχωρούσαν από το στρατόπεδό τους στο Gimbi μετά την πρόσφατη επίθεσή μας», είπε σε μήνυμά του στο Asociated Press.

Ο λαός της Αμχάρα, η δεύτερη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα μεταξύ των 110 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της Αιθιοπίας, έχει στοχοποιηθεί συχνά σε περιοχές όπως η Ορόμια.

Μιλώντας στο Al Jazeera από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Samuel Getachew είπε ότι οι επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων γίνονται πιο συχνές στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Ο Αιθίοπας δημοσιογράφος είπε ότι η περιοχή έχει καταστεί απαγορευμένη λόγω των κυβερνητικών περιορισμών, με την κυβέρνηση της Αιθιοπίας να εμποδίζει τους ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης να μιλήσουν στους αντάρτες της OLA δηλώνοντάς τους ως «τρομοκράτες».

Την Κυριακή, η διορισμένη από την κυβέρνηση Αιθιοπική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βρει μια «διαρκή λύση» για τη δολοφονία αμάχων και να τους προστατεύσει από τέτοιες επιθέσεις.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και αρκετά εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των μαχών μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον Abiy και στο Tigray People’s Liberation Front (TPLF) και των συμμάχων τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα