ΑΘΗΝΑ
14:38
|
20.09.2024
Ο Ζελένσκι διαπίστωσε «δύσκολες διαπραγματεύσεις» για τον απεγκλωβισμό πλοίων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων με στόχο τον απόπλου πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από τα ουκρανικά λιμάνια επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε αξιωματούχους χωρών της Αφρικανικής Ένωσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για «δύσκολες διαπραγματεύσεις» που συνεχίζονται σε μία προσπάθεια να εξηγήσει (όχι και τόσο πειστικά) γιατί εκατομμύρια τόνοι σιτηρών δεν μπορούν επί του παρόντος να εξαχθούν στην Αφρική.

Απέδωσε εννοείται τις βασικές αιτίες στον «ρωσικό αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα» τονίζοντας πως  «η επισιτιστική κρίση στον κόσμο θα διαρκέσει όσο συνεχίζεται αυτός ο αποικιοκρατικός πόλεμος» σε μία αποτυχημένη προσπάθεια να κερδίσει την συμπάθεια των Αφρικανών ηγετών θυμίζοντάς τους τα δεινά της αποικιοκρατίας που καμία σχέση δεν έχουν με την ρωσική εισβολή στη χώρα του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η Αφρική είναι «όμηρος» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και όμηρος «όσων ξεκίνησαν τον πόλεμο εναντίον της χώρας μας».

Νωρίτερα ο Ζελένσκι, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή κατά την οποία αναμένεται η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για το εάν θα χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς της «υποψήφιας προς ένταξη χώρας» είχε προβλέψει ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις επιθέσεις αυτή τη βδομάδα.

«Σε μια τέτοια εβδομάδα, θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερη εχθρική δραστηριότητα από τη Ρωσία. Όχι μόνο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Προετοιμαζόμαστε. Είμαστε έτοιμοι. Προειδοποιούμε τους εταίρους», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Σε ό,τι αφορά στο πεδίο των μαχών, στον πόλεμο στην Ουκρανία, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έχασε τον έλεγχο του Μετόλκιν. 

Πρόκειται για χωριό στην περιφέρεια του Σεβεροντονέτσκ, την πόλη κλειδί του Ντονμπάς στο ανατολικό τμήμα της χώρας την οποία η Ρωσία προσπαθεί να θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της εδώ και εβδομάδες. «Δυστυχώς δεν ελέγχουμε πλέον το Μετόλκιν», δήλωσε ο Σέρχι Χαϊντάι, κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Οι Ουκρανοί λειτουργούν οιονεί στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Κουρσκ

Νεκρός 23χρονος που υπηρετούσε σε θέρετρο της Αεροπορίας στην Πιερία

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Τραμπ: Θα φταίνε οι Εβραίοι αν χάσω τις εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα