ΑΘΗΝΑ
14:52
|
20.09.2024
Περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να φτάσει σήμερα για διήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη κατά η διάρκεια της οποίας θα έχει συναντήσεις με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Irna, ενώ όπως αναφέρει το Tass θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη Ρώσων αξιωματούχων φέτος στο Ιράν, καθώς στις 25 Μαΐου, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ επισκέφθηκε την Τεχεράνη, όπου είχε συναντήσεις με τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας και δηλώθηκε η πρόθεση των δύο χωρών, στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, να ενισχύσουν τις σχέσεις τους στον τομέα της ενέργειας και του εμπορίου.

Πραγματοποιείται εξάλλου την ώρα που οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που ξεκίνησαν στη Βιέννη τον Απρίλιο του 2021 μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων (Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), έχουν περιέλθει σε τέλμα από τον Μάρτιο.

Οι συνομιλίες αυτές, στις οποίες οι ΗΠΑ συμμετέχουν έμμεσα, έχουν στόχο την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον.

Αν και παλαιότερα ήταν ανταγωνιστές, Ιράν και Ρωσία έχουν βελτιώσει τις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια, προχωρώντας σε πολιτική και στρατιωτική προσέγγιση προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα κοινά τους γεωπολιτικά συμφέροντα. Πλέον οι δύο χώρες συνεργάζονται σε πολλά θέματα.

Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραϊσί μετέβη τον Ιανουάριο στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και του παρουσίασε ένα σχέδιο για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων τα 20 επόμενα χρόνια.

Ο Λαβρόφ επισκέφθηκε τελευταία φορά το Ιράν τον Απρίλιο του 2021, λίγους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης  Στη συνέχεια υπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία πολιτιστικών κέντρων με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας έγινε δεκτός επίσης από τον τότε Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον πρόεδρο του Ματζλίς (κοινοβουλίου) του Ιράν Μοχάμαντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Κλιμακώνεται η ένταση στον Λίβανο: Δεκάδες θέσεις της Χεζμπολάχ έπληξε το Ισραήλ

Στο Κίεβο ξανά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα