ΑΘΗΝΑ
16:36
|
28.04.2024
Το πρώτο επεισόδιο μιας νέας σειράς ντοκιμαντέρ των Τάιμς του Ισραήλ για το πιο απόκοσμο θαύμα της φύσης στον κόσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νεκρά Θάλασσα –  η μεγάλη λίμνη με αλμυρό νερό στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ με μήκος 77 χλμ. και πλάτος 16 χλμ. – εξατμίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια η Νεκρά Θάλασσα θα μοιάζει με μια μικρή λιμνούλα.

Οι «Τάιμς» του Ισραήλ παρουσιάζουν το πρώτο επεισόδιο μιας σειράς ντοκιμαντέρ για το μοναδικό αυτό θαύμα της φύσης που «αργοπεθαίνει» λόγω της κλιματικής αλλαγής και πολλών άλλων παραγόντων. Γιατί εξατμίζονται τα αλμυρά νερά της Νεκράς Θάλασσας; Είναι κάτι που συμβαίνει σήμερα για πρώτη φορά; Η στάθμη κατεβαίνει 1, 5 μέτρο τον χρόνο, εξαιτίας της χρόνιας ξηρασίας και της ανόδου της θερμοκρασίας. Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί αυτή η «περιβαλλοντική καταστροφή σε αργή κίνηση»; Ποιος είναι ο ρόλος των φραγμάτων και των απρόθυμων στην καταβολή φόρων βιομηχανικών μονάδων εξόρυξης μεταλλευμάτων στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας; Ποιος ανακάλυψε τον πλούτο της; Ακολουθεί το πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ των «Τάιμς» του Ισραήλ με τίτλο «Into the Land» (με αγγλικούς υπότιτλους):

Ο αργός θάνατος της Νεκράς Θάλασσας θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα στην οικονομία τόσο του Ισραήλ όσο και της Ιορδανίας, αφού θα έχαναν τα κέρδη του τουρισμού. Στις όχθες αυτού του απόκοσμου τοπίου έχουν κτιστεί υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, κάμπινγκ, μπαράκια Η εμπειρία της κολύμβησης εκεί είναι μοναδική λόγω των περιεχομένων αλάτων. Το νερό της έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από αυτό της θάλασσας και μόνο στα ασάλευτα ύδατα της Νεκράς Θάλασσας μπορείς να κάνεις μπάνιο διαβάζοντας μια εφημερίδα ή ένα βιβλίο σου σαν να ξαπλώνεις στην ξαπλώστρα της παραλίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Λιακάδα με λίγες τοπικές νεφώσεις

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα