ΑΘΗΝΑ
22:55
|
27.04.2024
Παρά πολλά τα παιδιά που σκοτώθηκαν από τον φονικό σεισμό. Η βροχή και η λάσπη δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου ήρθε η βροχή στο Αφγανιστάν εκμηδενίζοντας σημαντικά τις ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια των ισοπεδωμένων χωριών της χώρας. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χιλιάδες είναι οι τραυματίες ενώ Αφγανοί γιατροί δήλωσαν στο BBC ότι πάρα πολλά παιδιά σκοτώθηκαν στον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το Αφγανιστάν έχει βυθιστεί σε βαρύ πένθος και η οικονομία του δεν βοηθά την κατάσταση της επόμενης ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός σημειώθηκε νωρίς την Τετάρτη, περίπου 44 χιλιόμετρα από την πόλη Χοστ και οι δονήσεις έγιναν αισθητές μέχρι το γειτονικό Πακιστάν αλλά και την Ινδία.

Άγνωστος είναι, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των αγνοουμένων στα ερείπια των κυρίως πλινθόκτιστων σπιτιών που ισοπεδώθηκαν. Η ισχυρή βροχόπτωση, τα συντρίμμια και το απόκρημνο έδαφος εμποδίζουν τους διασώστες στην προσπάθειά τους για αναζήτηση επιζώντων.

Το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν το οποίο βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης πριν από τον φονικό σεισμό, τώρα τελεί σε πλήρη διάλυση. Η επικοινωνία γίνεται μετ’ εμποδίων καθώς τα δίκτυα έχουν καταρρεύσει. Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε αρκετούς πύργους κινητής τηλεφωνίας, δήλωσε τοπικός δημοσιογράφος της περιοχής στο Ρόιτερς και εξέφρασε τον φόβο για περαιτέρω αύξηση των θυμάτων.

Δεν μπορούμε να φτάσουμε στην περιοχή – τα δίκτυα είναι πολύ αδύναμα.

Ο σεισμός δοκιμάζει την ετοιμότητα της κρατικής μηχανής των Ταλιμπάν και τις υπηρεσίες αρωγής που παλεύουν εδώ και μήνες με πολλαπλές ανθρωπιστικές κρίσεις, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και λοιπών νατοϊκών δυνάμεων.

Σε μια σπάνια κίνηση, ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαμπιτουλάχ Αχουντζάντα, ο οποίος σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζεται δημόσια, παρακάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς οργανώσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας «να συνδράμουν τον αφγανικό λαό που επλήγη από αυτή τη μεγάλη τραγωδία και να μην φείδονται προσπαθειών».

Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που άνοιξε τον δρόμο για την κατάσχεση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποθεματικά της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας που είναι κατατεθειμένα στις ΗΠΑ. Το ήμισυ αυτού του ποσού θα διατεθεί για την καταβολή αποζημιώσεων από οικογένειες θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και το υπόλοιπο θα επιστρέψει στο Αφγανιστάν ως ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά θα εκταμιευθεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα χρήματα να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι μεταξύ εκείνων που προσπαθούν να παράσχουν έκτακτη βοήθεια σε καταλύματα και τρόφιμα σε απομακρυσμένες περιοχές στην επαρχία Πακτίκα που έχει πληγεί περισσότερο.

Πρώτες αποστολές βοήθειας

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η υπηρεσία έχει «κινητοποιηθεί πλήρως» για την καταστροφή. Ομάδες υγείας, ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα και καταφύγια έκτακτης ανάγκης κατευθύνονταν προς τη ζώνη του σεισμού, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Ωστόσο, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές «εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων χθες το βράδυ», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Μοχάμεντ Αμίν Χουζαϊφα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Unicef, Δρ Μοχάμεντ Αγιόι, οι Ταλιμπάν ζήτησαν τη βοήθεια του Ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά, και άλλων υπηρεσιών για να κάνουν μια εκτίμηση της κατάστασης και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πληγέντων. «Η Unicef έστειλε ήδη κινητές υγειονομικές μονάδες για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες», ανέφερε ο Αγιόι στην ανακοίνωσή του.

Ομάδες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Αφγανιστάν ανταποκρίθηκαν επίσης άμεσα για να βοηθήσουν τα θύματα. «Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να στηρίζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη χώρα», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο ΠΟΥ έστειλε επίσης 100 κούτες με φάρμακα στις πόλεις Γκιγιάν και Μπαρμάλ ενώ «είναι καθ’ οδόν» και ένα φορτίο 9,8 τόνων με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.

Μέχρι στιγμής, η Νότια Κορέα σχεδιάζει να παράσχει 1 εκατομμύριο δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα, αλλά και η Ιαπωνία σχεδιάζει να αποστείλει βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κανένα αίτημα για αμερικανική βοήθεια από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα