ΑΘΗΝΑ
19:13
|
28.04.2024
Η Διεθνής Αμνηστεία κάνει λόγο για άγριους ξυλοδαρμούς, άσκηση ψυχολογικής βίας και απειλές βιασμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 1000 από τους 6.700 πολίτες που έχουν συλληφθεί από την Κυριακή στις διαμαρτυρίες που σαρώνουν τη χώρα μετά την επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο αφέθηκαν ελεύθεροι χθες, μετά τις σοβαρές καταγγελίες για άγριους ξυλοδαρμούς, ψυχολογικούς εκβιασμούς και άλλων ειδών βασανιστήρια στα κρατητήρια του Μινσκ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ο Αλεξάντερ Μπαρσούκοφ, δεσμεύτηκε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι συλληφθέντες διαδηλωτές που κρατούνται στις φυλακές της Οκρεστίνα, στην πρωτεύουσα, θα αφεθούν ελεύθεροι μέχρι το πρωί της Παρασκευής 14/08.

Από το βράδυ της Πέμπτης που ξεκίνησαν οι αποφυλακίσεις, τα social media κατακλύστηκαν από φωτογραφίες κρατουμένων που υπέστησαν άγριους ξυλοδαρμούς. Μια γυναίκα κατήγγειλε ότι αφού τη χτύπησαν για ώρα, οι αστυνομικοί την έγδυσαν και την απείλησαν ότι θα την βιάσουν.

Η Διεθνής Αμνηστεία καταγγέλλει ότι έχει στη διάθεσή της πολλές αντίστοιχες καταθέσεις, από πολίτες που υπέστησαν βία και δέχτηκαν απειλές για βιασμό στα κρατητήρια τα τελευταία 24ωρα.

“Τα σωφρονιστικά κέντρα έχουν μετατραπεί σε αίθουσες βασανιστηρίων. Οι αστυνομικοί ξάπλωναν τους διαδηλωτές με το πρόσωπο στο έδαφος και τους χτυπούσαν με κλωτσιές, γκλομπ και ραβδιά”, κατήγγειλε η Μαρί Στράδερς, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστείας στην ανατολική Ευρή και την κεντρική Ασία. “Πολλοί μας είπαν ότι οι αστυνομικοί τους έγδυσαν πριν τους χτυπήσουν, ενώ από διπλανές αίθουσες ακούγονταν οι κραυγές άλλων κρατουμένων που βασανίζονταν”.

Οι κραυγές των κρατουμένων ακούγονταν και έξω από τις φυλακές της Οκρεστίνα, καταγράφηκαν μάλιστα και ρεπορτάζ τηλεοπτικών δικτύων.

Σε αντίστοιχες καταγγελίες προχώρησαν και οι πέντε απεσταλμένοι της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι οι επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας σε φιλήσυχους διαδηλωτές ήταν εξαιρετικά σφοδρές, με τις αρχές να καταφεύγουν στη χρήση “υπερβολικής, αχρείαστης και χωρίς διακρίσεις βίας”. Στην έκθεσή τους συμπεραίνουν ότι “Η επιδίωξη της αστυνομίας ήταν να διαλυθούν οι διαδηλώσεις γρήγορα και να γίνουν οι περισσότερες δυνατές συλλήψεις”.

Χθες, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο υπουργός εσωτερικών της Λευκορωσίας, Γιούρι Καράγιεφ, απόλογήθηκε για τη βία των δυνάμεων καταστολής λέγοντας ότι “Αναλαμβάνω την ευθύνη και ζητώ συγνώμη για τους τραυματισμούς ανθρώπων που διαδήλωναν ειρηνικά και χτυπήθηκαν στην τύχη από την αστυνομία”. Ο υπουργός υπενθύμισε, βέβαια, ότι τις προηγούμενες τρεις μέρες έχουν σημειωθεί 11 επιθέσεις πολιτών σε αστυνομικούς.

Η Νατάλια Κοχάνοβα, εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, σε παρόμοιο συναινετικό τόνο διεμήνυσε ότι ο πρόεδρος Λουκασένκο έχει ήδη διατάξει έρευνα για τις καταγγελίες και ζήτησε από τους πολίτες να “σταματήσουν την αυτοκαταστροφή”. Όπως εξήγησε: “Δεν θέλουμε ταραχές, δεν θέλουμε πόλεμο. Το Μινσκ ήταν πάντα ειρηνικό και ήρεμο”.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες για την αστυνομική βία στη χώρα, ενώ σήμερα η Ε.Ε. θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην κυβέρνηση Λουκασένκο. Χθες, αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες κατέθεσαν λουλούδια στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο ένας από τους δύο διαδηλωτές που έχουν πεθάνει από τη μέρα που άρχισαν οι διαμαρτυρίες. Ο δεύτερος άφησε την τελευταία του πνοή ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Πηγή: TheGuardian.com, RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα