ΑΘΗΝΑ
02:38
|
28.04.2024
Το Κρεμλίνο απορρίπτει τους ισχυρισμούς για αθέτηση πληρωμών του εξωτερικού χρέους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία έστειλε κεφάλαια για πληρωμή σε ευρωομόλογα εκ των προτέρων, αλλά λόγω των ενεργειών ξένων χρηματοπιστωτικών ενδιάμεσων φορέων, το ποσό δεν έφτασε στους τελικούς αποδέκτες, αναφέρει στον ιστότοπό του το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο τονίζει πως δεν έχει καμία ευθύνη για την εξέλιξη που από διεθνή μέσα χαρακτηρίζεται ως αθέτηση  πληρωμής σε ομόλογα ξένου νομίσματος.

«Αθέτηση σημαίνει μη πληρωμή από τον οφειλέτη, ωστόσο, η πληρωμή έγινε προκαταβολικά – στις 20 Μαΐου 2022. Στην περίπτωση αυτή, η μη λήψη χρημάτων από τους επενδυτές δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα της απουσίας πληρωμής, αλλά λόγω ενεργειών τρίτων» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Το Υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι τα κεφάλαια που απέστειλε η Ρωσική Ομοσπονδία δεν μεταφέρθηκαν στους τελικούς αποδέκτες από διεθνή συστήματα διακανονισμού και εκκαθάρισης, αν και τα έλαβαν εκ των προτέρων και είχαν τη νομική και οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες μεταφορές.

«Η Ρωσία δεν αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς όλες τις κατηγορίες επενδυτών», σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς όλες τις κατηγορίες επενδυτών. Για το σκοπό αυτό, ελλείψει τεχνικής δυνατότητας πραγματοποίησης πληρωμών σε ξένα νομίσματα, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει προσφέρει στους επενδυτές έναν νέο μηχανισμό διακανονισμού σύμφωνα με το διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας με ημερομηνία 22 Ιουνίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, το Bloomberg ανέφερε ότι η Ρωσία είχε αθετήσει το δημόσιο χρέος. Το δημοσίευμα τόνισε ότι η προθεσμία πληρωμής 100 εκατομμυρίων δολαρίων έληξε το βράδυ της 27ης Ιουνίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο, εάν οι επενδυτές δεν λάβουν τα συμφωνηθέντα κεφάλαια μέχρι το τέλος της προθεσμίας, η κατάσταση αυτή θεωρείται αθέτηση υποχρεώσεων. Σημείωσε επίσης ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε μια τέτοια κατάσταση από το 1918.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα