ΑΘΗΝΑ
14:50
|
20.09.2024
Οι διωκώμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εμπρησμό, επίθεση στις δυνάμεις ασφαλείας και διευκόλυνση παράνομης διέλευσης των συνόρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι μαροκινές αρχές διώκουν 65 μετανάστες που συμμετείχαν στη μαζική απόπειρα της Παρασκευής να περάσουν σε έναν ισπανικό θύλακα εισβάλλοντας σε συνοριακό σταθμό, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 23 μεταναστών, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο δικαστική πηγή τη Δευτέρα.

Περίπου 2.000 μετανάστες συμμετείχαν στην απόπειρα, προκαλώντας βίαιες αψιμαχίες με τις μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας και τους Ισπανούς συνοριοφύλακες στον θύλακα Μελίγια.

Οι μαροκινές αρχές δήλωσαν ότι οι ορισμένοι μετανάστες ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου ενώ άλλοι σκοτώθηκαν πέφτοντας από ψηλό φράχτη. Δεκάδες περισσότεροι τραυματίστηκαν, καθώς και μαροκινό προσωπικό ασφαλείας.

Η Μαροκινή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMDH) ανακοίνωσε ότι 29 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, επικαλούμενη νοσοκομειακές πηγές που δεν κατονομάζονται.

Την Κυριακή, η Αφρικανική Ένωση ζήτησε την άμεση διεξαγωγή έρευνας για την βίαιη μεταχείριση των μεταναστών που οδήγησε σε θανάτους και τραυματισμούς. Το Μαρόκο και η Ισπανία αρνήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν υπερβολική βία.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα δικαστική πηγή, οι περισσότεροι από αυτούς που διώκονται είναι από το Σουδάν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εμπρησμό, επίθεση στις δυνάμεις ασφαλείας και διευκόλυνση παράνομης διέλευσης των συνόρων.

Η AMDH δήλωσε ότι τρεις από τους δικηγόρους της θα βοηθούσαν στην εκπροσώπηση των μεταναστών στο δικαστήριο.

Πολλοί άλλοι μετανάστες που συνελήφθησαν από τις αρχές την Παρασκευή έχουν μεταφερθεί με λεωφορείο στο νότιο Μαρόκο και αφέθηκαν ελεύθεροι εκεί σύμφωνα με την AMDH, μια πρακτική που ξεκίνησε το Ραμπάτ το 2018 για να αποθαρρύνει τις απόπειρες παράνομης μετανάστευσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Νεκρός 23χρονος που υπηρετούσε σε θέρετρο της Αεροπορίας στην Πιερία

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πέταξαν Παλαιστίνιους από ταράτσες

Αγρίνιο: Σύλληψη 15χρονου για βιντεοσκόπηση καθηγητή σε… απόπειρα κατάληψης του σχολείου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα