ΑΘΗΝΑ
16:47
|
28.04.2024
Το κύριο μπλοκ της αντιπολίτευσης απορρίπτει την πρόταση των πραξικοπηματιών να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική διακυβέρνηση ως «ελιγμό».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κύριο πολιτικό μπλοκ του Σουδάν, οι Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή (FFC), απέρριψαν την πρόταση του πραξικοπηματικού ηγέτη της χώρας να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοκρατική διακυβέρνηση ως «τακτική υποχώρηση» και προέτρεψαν τον κόσμο να συνεχίσει τις διαμαρτυρίες.

Ο αρχηγός του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουχράν, ο οποίος πραξικοπηματικά ανέτρεψε την κυβέρνηση του FFC τον περασμένο Οκτώβριο, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ανακοίνωσε χθες την πρόθεση του στρατού να «δώσει χώρο» στις πολιτικές δυνάμεις ώστε να σχηματίσουν μια νέα μεταβατική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η FFC, σήμερα Τρίτη, ζήτησε να συνεχιστεί η δημόσια πίεση με τον λαό στους δρόμους, μετά από μέρες συνεχιζόμενων διαδηλώσεων και απέρριψε την κίνηση του αλ Μπουχράν ως «ελιγμό και τακτική υποχώρηση».

«Η ομιλία του πραξικοπηματία είναι ένα γιγάντιο τέχνασμα, ακόμη χειρότερο από το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου», είπε ο επικεφαλής της FFC, Τάχα Όθμαν. «Η κρίση θα τελειώσει με τους πραξικοπηματίες να παραιτούνται και τις δυνάμεις της επανάστασης να σχηματίζουν μια πολιτική κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

«Η λύση είναι πρώτα να παραιτηθεί ο στρατός από την εξουσία και να επιτραπεί στις επαναστατικές δυνάμεις να σχηματίσουν μια πλήρως πολιτική μεταβατική κυβέρνηση», ανέφερε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο αρχηγός του στρατού δήλωσε αργά τη Δευτέρα, ότι ο στρατός δεν θα συμμετάσχει πλέον στις συνομιλίες που διεξάγονται με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης και του περιφερειακού μπλοκ για την ανάπτυξη (IGAD), θέλοντας αντ ‘αυτού «να δώσει χώρο στις πολιτικές και επαναστατικές δυνάμεις και άλλες εθνικές φατρίες» προκειμένου να σχηματίσουν μια πολιτική κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση ήρθε οκτώ μήνες μετά το πραξικόπημα που προκάλεσε ευρεία διεθνή καταδίκη και περικοπές βοήθειας στο έθνος της βορειοανατολικής Αφρικής και την ώρα που στους δρόμους του Χαρτούμ, όπου οι διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και μέρες, οι διαδηλωτές συνέχισαν να αψηφούν τις δυνάμεις ασφαλείας και να κρατούν σταθερά τα αυτοσχέδια οδοφράγματα τους.

Οι δυνάμεις ασφαλείας –όπως έκαναν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των μακροχρόνιων διαδηλώσεων– προσπάθησαν να διαλύσουν καθιστική διαμαρτυρία, εκτοξεύοντας μπαράζ με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 11 άτομα. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα στους διαδηλωτές στις γειτονιές Burri και al-Jawda της πόλης αργά τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Επιτροπή Ιατρών του Σουδάν, η οποία παρακολουθεί τα θύματα των διαδηλώσεων.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα