ΑΘΗΝΑ
19:30
|
30.04.2024
H υπόθεση αφορά το σκληρό παζάρι μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για ένα νέο νομικό πλαίσιο διατλαντικής μεταφοράς δεδομένων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απόφαση της Ιρλανδίας  να εμποδίσει την αποστολή δεδομένων χρηστών του Facebook και του Instagram από τις ευρωπαϊκές χώρες προς τις ΗΠΑ δεν αποκλείεται να μπλοκάρει τις μπίζνες του δισεκατομμυριούχου διευθύνοντα συμβούλου των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Και αυτό γιατί η «μητρική» εταιρία, ΜΕΤΑ, έχει την έδρα της στην Ιρλανδία.

Όπως επισημαίνει ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico, η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων DPC ενημέρωσε τους ομολόγους της στην Ευρώπη την Πέμπτη ότι θα εμποδίσει την αποστολή δεδομένων χρηστών στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί νέο πλαίσιο διατλαντικής μεταφοράς δεδομένων.

This image has an empty alt attribute; its file name is %CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1-14-1024x252.png

Η κίνηση της Ιρλανδίας που έρχεται σε συνέχεια της προσωρινής συμφωνίας που είχαν κάνει το 2020 ΗΠΑ και ΕΕ για την «διατλαντική» μεταφορά δεδομένων πυροδότησε άμεσα τα αντανακλαστικά της ΜΕΤΑ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τον Μάρτιο σε μια προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, έκτοτε οι διαπραγματεύσεις σε πιο κρίσιμα και «λεπτά» ζητήματα της συμφωνίας έχουν «κολλήσει» και γι’ αυτό θεωρείται απίθανο, πλην εξαιρετικού απροόπτου, να επιτευχθεί τελική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε το 2020 ένα σύμφωνο Ε.Ε.- ΗΠΑ, για τη ροή δεδομένων, με την ονομασία «Privacy Shield», λόγω ανησυχίας για τις αμερικανικές πρακτικές παρακολούθησης.

Με την απόφασή του, δυσκόλεψε, επίσης, τη χρήση ενός άλλου νομικού εργαλείου που χρησιμοποιούν η Meta και πολλές άλλες αμερικανικές εταιρείες για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ, που ονομάζεται «τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες» (SCC).

Η απόφαση της Ιρλανδίας σημαίνει ότι και το Facebook είναι αναγκασμένο να σταματήσει να βασίζεται στις SCCs.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες του;

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

ΜέΡΑ25 για ίδρυση ακροδεξιού σωματείου στη Θεσσαλονίκη: «Ούτε να το σκέφτεστε!»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα