ΑΘΗΝΑ
16:00
|
27.04.2024
Το Χονγκ Κονγκ εξετάζει την εφαρμογή μέτρων παρόμοιων με αυτά της Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι μετοχές των του Μακάο έπεσαν σήμερα Δευτέρα καθώς η κινεζική πόλη ξεκινάει ένα λοκντάουν διάρκειας μιας εβδομάδας για να περιορίσει τη χειρότερη επιδημία του κορωνοϊού, ενώ το γειτονικό Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι εξετάζει τη λήψη παρόμοιων μέτρων.

Πρόκειται για το πρώτο κλείσιμο των καζίνο από τότε που ξέσπασε η πανδημία, καθώς έως τώρα ίσχυε μια συμφωνία μεταξύ του κλάδου και της κυβέρνησης του Μακάο που προέβλεπε κλείσιμο μόνο σε όσους χώρους εντοπίζονταν κρούσματα.

Το Μακάο είναι η μοναδική περιοχή της Κίνας όπου ο τζόγος είναι νόμιμος, αλλά η πανδημία πλήττει σφοδρά την πόλη με τις αρχές να έχουν καταγράψει περισσότερες από 1.500 μολύνσεις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, παρά τους πολλαπλούς γύρους υποχρεωτικών μαζικών τεστ στους 650.000 κατοίκους.

Από σήμερα και για μία εβδομάδα οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης ή για να υποβληθούν σε τεστ, με τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν έως και δύο χρόνια φυλάκιση.

Ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά και μόνο άτομα με ειδική άδεια ή υγειονομικό κώδικα χαμηλού κινδύνου μπορούν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Κίνα χρησιμοποιεί υποχρεωτικές εφαρμογές κωδικών υγείας για να εντοπίσει τις μετακινήσεις των ανθρώπων και τα κρούσματα κορονοϊού. Μόνο όσοι έχουν πράσινους κωδικούς μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Είναι ένα σύστημα την εφαρμογή του οποίου εξετάζει και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, όπως δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Υγείας Λο Τσουνγκ-μάου. «Η λεγόμενη ελευθερία μπορεί μερικές φορές εύκολα να συγχέεται με τον εγωισμό», είπε ο Λο στο ραδιόφωνο RTHK. «Τα μολυσμένα άτομα δεν πρέπει να έχουν την ελευθερία να πάνε όπου θέλουν και να επηρεάσουν την υγεία μας», πρόσθεσε.

Ο επιχειρηματικός κόμβος του Χονγκ Κονγκ, έχει έως τώρα ακολουθήσει μια πιο ελαφριά εκδοχή του κινεζικού μοντέλου «μηδενικού Covid», το οποίο όμως έχει πλήξει σημαντικά την οικονομία.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα