ΑΘΗΝΑ
02:40
|
28.04.2024
Άκαρπες αναμένονται οι διήμερες συνομιλίες που ξεκινούν σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 και επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών συναντώνται σήμερα στην Ινδονησία, για συνομιλίες σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, με τον οικοδεσπότη να προειδοποιεί ότι η αποτυχία να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση θα είναι «καταστροφική».

Η διήμερη συνάντηση στο θέρετρο του Μπαλί ξεκίνησε υπό τη σκιά ενός πολέμου που έχει αναστατώσει τις αγορές, έχει εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων και πυροδότησε τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό, μια εβδομάδα αφότου ο Σεργκέι Λαβρόφ αποχώρησε από τις συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ομάδας χωρών.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι κάλεσε τους υπουργούς σε «πνεύμα συνεργασίας», τονίζοντας ότι όλος ο πλανήτης παρακολουθεί και «περιμένει λύσεις». «Το κόστος μιας αποτυχίας μας θα είναι περισσότερο από αυτό που μπορούμε να αντέξουμε», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «οι ανθρωπιστικές συνέπειες για τον κόσμο και για πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος θα ήταν καταστροφικές».

Η πρόεδρος της G20, Ινδονησία –η οποία ακολουθεί ουδέτερη εξωτερική πολιτική– απέφυγε να προσκαλέσει τη Ρωσία παρά τις δυτικές πιέσεις. «Αυτή δεν είναι μια εύκολη στιγμή δεδομένης της ποικιλομορφίας των μελών μας… καθώς και των διαφορών στις θέσεις και τις απόψεις», δήλωσε η Ινδονήσια αξιωματούχος.

Το αποτέλεσμα της συνόδου δεν προδιαγράφεται καθόλου αισιόδοξο καθώς, από την αρχή, η ουκρανικής καταγωγής Καναδή υπουργός Οικονομικών, Κρίστια Φρίλαντ, κατηγόρησε τη ρωσική αντιπροσωπεία ως «υπεύθυνη για εγκλήματα πολέμου». «Δεν είναι μόνο οι στρατηγοί που διαπράττουν εγκλήματα, αλλά και οι τεχνοκράτες της οικονομίας που επιτρέπουν στον πόλεμο να συμβαίνει και να συνεχίζεται» τόνισε.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών,Αντόν Σιλουάνοφ, όπως και ο Ουκρανός ομόλογός του Σέργκιι Μαρτσένκο δεν αναμένεται να αντιπαρατεθούν διά ζώσης, καθώς θα συμμετέχουν στην σύνοδο μέσω βιντεοσύνδεσης. Αντίθετα, η Μόσχα έστειλε τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τιμούρ Μαξίμοφ και την αξιωματούχο της Τράπεζας της Ρωσίας Ελισαβέτα Ντανίλοβα να παρευρεθούν αυτοπροσώπως στις συνομιλίες.

Μετά την ομιλία της αντιπροσωπείας της Ρωσίας στη συνάντηση, δυτικός αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτίμησε ότι η Μόσχα δεν έστειλε προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών ή τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας «μετά την πολύ άμεση κριτική» που αντιμετώπισε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες στο Μπαλί.

Χθες, Πέμπτη, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση» για την παγκόσμια οικονομία και τόνισε ότι τα μέλη της κυβέρνησης του Πούτιν «δεν έχουν θέση» στις συνομιλίες.

Αναλυτές, θεωρούν απίθανη την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος αύριο, με την λήξη της Συνόδου, παρότι η Τζάνετ Γέλεν, πιέζει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην G20 να προχωρήσουν στην επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο. Δεν περιμένουν, πάντως, ούτε και μια θριαμβευτική αποχώρηση της αμερικανικής αντιπροσωπείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως εκείνη του περασμένου Απρίλη την ώρα που τοποθετούνταν η Ρωσική αντιπροσωπεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα