ΑΘΗΝΑ
20:47
|
27.04.2024
Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στην πιο ανατολική περιοχή της Παπούα της Ινδονησίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στην πιο ανατολική περιοχή της Παπούα της Ινδονησίας σε επίθεση που πιστεύεται ότι διέπραξαν ένοπλοι αυτονομιστές, ανακοίνωσε η αστυνομία το Σάββατο, σύμφωνα με το Reuters.

Η αστυνομία στην πρωτεύουσα της επαρχίας Jayapura είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το περιστατικό, το πιο θανατηφόρο των τελευταίων ετών, συνέβη το πρωί του Σαββάτου στην απομακρυσμένη ορεινή περιοχή Nduga.

«Είναι αλήθεια ότι υπήρξε επίθεση εναντίον αμάχων που οδήγησε σε 10 (άτομα που υπέστησαν) πυροβολισμούς, εννέα από τους οποίους πέθαναν», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Antara ο Φαϊζάλ Ραχμαντάνι, διευθυντής εγκληματικής έρευνας στην περιφερειακή αστυνομία της Παπούα.

Οι αρχές διερευνούν το περιστατικό, αλλά έχουν δώσει προτεραιότητα στην εκκένωση αμάχων, είπε.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει αμέσως με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της Παπούα για σχόλια.

Η επίθεση του Σαββάτου έρχεται μέρες μετά τις διαμαρτυρίες για έναν νέο νόμο που θα κάνει την περιοχή να χωρίζεται από δύο σε πέντε επαρχίες, με την προσθήκη των επαρχιών της Νότιας Παπούας, της Κεντρικής Παπούας και των Χάιλαντ Παπούα.

Η κυβέρνηση λέει ότι οι νέες διοικητικές περιφέρειες θα επιταχύνουν την ανάπτυξη, θα βελτιώσουν την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για τους Παπούες να ενταχθούν στη δημόσια διοίκηση.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι η κίνηση θα δώσει στην Τζακάρτα περισσότερη εξουσία στη μακρινή, πλούσια σε πόρους περιοχή, όπου διεξάγεται μια μάχη χαμηλού επιπέδου για ανεξαρτησία από τότε που η περιοχή έγινε μέρος της Ινδονησίας μετά από μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών το 1969.

Ο Απελευθερωτικός Στρατός της Δυτικής Παπούας, τον οποίο η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, απέρριψε αυτόν τον μήνα τη διοικητική διάσπαση, απειλώντας να σκοτώσει όλους τους αξιωματούχους που εμπλέκονται.

«Η στρατηγική διαίρει και βασίλευε της Τζακάρτα αντιτάχθηκε σε γενικές γραμμές στην Παπούα… Οι Παπούες ανησυχούν ότι θα φτάσουν περισσότεροι μη αυτόχθονες Παπούες, περιθωριοποιώντας τους περαιτέρω στη γη τους», δήλωσε η Βερόνικα Κομάν, μια Ινδονήσια δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη Διεθνής Αμνηστία Αυστραλίας, για την πιο πολύνεκρη επίθεση από το 2018.

«Είναι πιθανό οι ένοπλοι μαχητές της Παπούα να έστειλαν σήμερα ένα μήνυμα ότι περισσότεροι μη αυτόχθονες Παπούες δεν είναι ευπρόσδεκτοι».

Μια έκθεση από το Institute for Policy Analysis of Conflict αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός της Δυτικής Παπούας είχε «εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο βίας στην Παπούα» από την «Κήρυξη του Πολέμου» το 2018, κυρίως λόγω της ικανότητας της ομάδας να αποκτήσει περισσότερα όπλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα