ΑΘΗΝΑ
07:27
|
02.05.2024
Δεν έχουν εκδοθεί έως τώρα οι καταζητούμενοι ύποπτοι, λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σουηδία δεν έχει ακόμη εκδώσει υπόπτους που καταζητούνται από την Τουρκία για κατηγορίες για τρομοκρατία, παρά το γεγονός ότι υπέγραψε συμφωνία τον περασμένο μήνα, ώστε η Άγκυρα να αποσύρει την αντίθεσή της στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Reuters.

Η αίτηση Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αντιμετώπισε τη σθεναρή άρνηση της Άγκυρας, η οποία κατηγόρησε τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και υποστηρίζουν ομάδες που θεωρεί τρομοκρατικές. Η κρίση αποσοβήθηκε με την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στις τρεις χώρες για άρση του βέτο της Άγκυρας με αντάλλαγμα υποσχέσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά η Τουρκία είπε ότι θα μπλοκάρει τις προσπάθειες ένταξης στο ΝΑΤΟ από τα δύο βόρεια κράτη εάν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις.

Η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει την έκδοση 73 ατόμων από τη Σουηδία και άλλων 12 από τη Φινλανδία, σύμφωνα με το Agerpres.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι μια συνάντηση μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο για να αξιολογηθεί η πρόοδος στην εφαρμογή των αντιτρομοκρατικών απαιτήσεων της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αυτή θα είναι η πρώτη συνεδρίαση της «μόνιμης επιτροπής παρακολούθησης» που θα αξιολογήσει την υλοποίηση ή μη των υποσχέσεων που δόθηκαν στο μνημόνιο που υπέγραψαν Άγκυρα, Ελσίνκι και Στοκχόλμη στα τέλη Ιουνίου, με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα