ΑΘΗΝΑ
08:51
|
27.04.2024
Μετά την επίσκεψη της στην Ταϊβάν η Πελόζι ταξίδεψε στη Νότια Κορέα, όπου εξέφρασε ανησυχίες για την Βόρεια Κορέα, ενώ πλέον βρίσκεται στην Ιαπωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αφού εξόργισε την Κίνα με την επίσκεψή της στην Ταϊβάν, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, συναντήθηκε με πολιτικούς ηγέτες της Νότιας Κορέας στη Σεούλ, ωστόσο απέφυγε να κάνει άμεσα δημόσια σχόλια για τις σχέσεις με το Πεκίνο και την Ταϊπέι που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις.

Η Πελόζι, η πρώτη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που επισκέφθηκε την Ταϊβάν εδώ και 25 χρόνια, δήλωσε χθες στην Ταϊπέι ότι η αμερικανική δέσμευση για δημοκρατία στο νησί και αλλού «παραμένει σιδερένια». Σε απάντηση, η Κίνα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν.

Μετά την επίσκεψή της στην Ταϊβάν, η Πελόζι και άλλα μέλη της αντιπροσωπείας της πέταξαν στη Νότια Κορέα, έναν βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ όπου έχουν αναπτυχθεί περίπου 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες, στο πλαίσιο μιας ασιατικής περιοδείας που περιελάμβανε προηγούμενες στάσεις στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.

Στη Σεούλ, η Πελόζι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας, Κιμ Τζιν Πιό, και άλλα ανώτερα μέλη του Κοινοβουλίου. Μετά την συνάντηση, η Πελόζι μίλησε για την διμερή συμμαχία, που σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας το 1950-53, και τις νομοθετικές προσπάθειες για την ενίσχυση των δεσμών, αλλά δεν ανέφερε άμεσα την επίσκεψή της στην Ταϊβάν ή τις διαμαρτυρίες της Κίνας.

«Η σχέση που ξεκίνησε από την επείγουσα ανάγκη και την ασφάλεια, πριν από πολλά χρόνια, έχει γίνει η πιο ζεστή φιλία», δήλωσε η Πελόζι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κιμ. «Θέλουμε να προωθήσουμε την ασφάλεια, την οικονομία και την διακυβέρνηση με διακοινοβουλευτικό τρόπο».

Ο Κιμ ανέφερε ότι ο ίδιος και η Πελόζι συμμερίζονται τις ανησυχίες για την αυξανόμενη πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας, προσθέτοντας ότι οι δυο τους συμφώνησαν να υποστηρίξουν την ώθηση των κυβερνήσεών τους για αποπυρηνικοποίηση και ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο με βάση τόσο την ισχυρή αποτροπή κατά της Βόρειας Κορέας όσο και την διπλωματία. Ούτε η Πελόζι ούτε ο Κιμ δέχτηκαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Η Πελόζι και η αντιπροσωπεία της μίλησαν αργότερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, για την συμμαχία, την εξωτερική πολιτική και άλλα θέματα. Ο Γιουν βρίσκεται σε διακοπές αυτή την εβδομάδα, με τους επικριτές του να τον κατηγορούν ότι σκόπιμα απέφυγε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με την Πελόζι, λαμβάνοντας υπόψη τους δεσμούς με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Νότιας Κορέας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, η Πελόζι και άλλα μέλη της αντιπροσωπείας της στο Κογκρέσο δεν έθιξαν το ζήτημα της Ταϊβάν και ο Γιουν επίσης δεν έθεσε το θέμα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Γιουν.

Η Πελόζι επρόκειτο επίσης να επισκεφθεί την Κοινή Περιοχή Ασφαλείας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα που ελέγχεται από κοινού από την υπό αμερικανική ηγεσία Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και την Βόρεια Κορέα. Τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας ανέφεραν αργότερα ότι o πρόεδρος της χώρας, Γιουν Σουκ-γιεόλ, δήλωσε ότι η επίσκεψη της Πελόζι στην βαριά οχυρωμένη περιοχή αντικατοπτρίζει ισχυρή αποτροπή εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Η Πελόζι ταξίδεψε έπειτα στην Ιαπωνία, στο τελευταίο σκέλος της ασιατικής περιοδείας της, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα την Παρασκευή για να συζητήσουν τη συμμαχία των δύο χωρών και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας. Η Πελόζι έχει επίσης προγραμματιστεί να συζητήσει διεθνείς υποθέσεις με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας, Χιρογιούκι Χοσόντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα