ΑΘΗΝΑ
01:07
|
01.05.2024
Η απαγόρευση ισχύει μέχρι το τέλος του έτους και περιλαμβάνει επίσης μετοχές σε βασικά ενεργειακά έργα, στρατηγικές οντότητες, και άλλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία απαγόρευσε σε επενδυτές από τις λεγόμενες μη φιλικές προς την Ρωσία χώρες να πωλούν μετοχές βασικών ενεργειακών έργων και τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει σε επενδυτές από χώρες που υποστήριξαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας να πωλούν περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με συμφωνίες επιμερισμού της παραγωγής (PSA), τράπεζες, στρατηγικές οντότητες, εταιρείες που παράγουν ενεργειακό εξοπλισμό, καθώς και άλλα έργα, από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έως τον άνθρακα και το νικέλιο.

Η απαγόρευση καλύπτει σχεδόν όλα τα μεγάλα οικονομικά και ενεργειακά έργα στα οποία ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν μερίδια, συμπεριλαμβανομένου του έργου πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1, αλλά δεν καλύπτει το έργο Sakhalin-2.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας μπορεί να εκδώσει ειδική παραίτηση σε ορισμένες περιπτώσεις για να προχωρήσουν οι συμφωνίες, όπως αναφέρει το διάταγμα, το οποίο δεν αναφέρει ονομαστικά κανέναν επενδυτή.

Όσον αφορά το Sakhalin-1, η Exxon Mobil δήλωσε την Πέμπτη ότι βρίσκεται στη διαδικασία μεταφοράς του μεριδίου της στο έργο, που ανέρχεται στο 30%, έχοντας σημειώσει σημαντική πρόοδο. Ως πρώην χειριστής του έργου, η Exxon Mobil έχει «υποχρέωση να διασφαλίζει την ασφάλεια των ανθρώπων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ακεραιότητα των λειτουργιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Κέισι Νόρτον.

Ξεχωριστά, ένα κυβερνητικό διάταγμα που υπογράφηκε την 2α Αυγούστου έδωσε στους ξένους επενδυτές που μετέχουν στο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Sakhalin-2, την βρετανική Shell και τις ιαπωνικές Mitsui και Mitsubishi, περιθώριο ενός μήνα για να διεκδικήσουν τα μερίδιά τους σε μια νέα οντότητα που θα αντικαταστήσει το υπάρχον έργο.

Η Shell αναζητούσε επιλογές για να αποσυρθεί από το έργο, ενώ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επανέλαβε την επιθυμία της οι ιαπωνικές εταιρείες να διατηρήσουν τα μερίδιά τους σε αυτό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα