ΑΘΗΝΑ
20:43
|
28.04.2024
Ο νέος νόμος διοχετεύει δεκάδες δισ. δολάρια σε αμερικανικές εταιρίες με ειδίκευση την κατασκευή ημιαγωγών στο φόντο του ανταγωνισμού με την Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νομοσχέδιο που προβλέπει δημόσιες επενδύσεις και κονδύλια ύψους 52,7 δις. δολαρίων για την «ανάσταση» της βιομηχανίας κατασκευής ημιαγωγών (chip) στις ΗΠΑ στο κάδρο του έντονου ανταγωνισμού με την Κίνα υπέγραψε σήμερα το απόγευμα στον κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Το μέλλον θα φτιαχτεί στην Αμερική» είπε ο Μπάιντεν λίγο πριν την επίσημη τελετή υπογραφής του νομοσχεδίου CHIPS and Science Act of 2022 που αμέσως μετά πήρε την ισχύ νόμου. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε πως πρόκειται για σημαντικές επενδύσεις που γίνονται μία φορά κάθε 25 χρόνια.

Παρόντες στην τελετή ήταν διευθύνοντες σύμβουλοι και διευθυντές εταιριών κατασκευής ημιαγωγών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αλλά και  πολεμικών βιομηχανιών όπως οι εταιρίες Micron, Intel, Lockheed Martin, HP, Advanced Micro Devices, κ.α. Το παρόν έδωσαν επίσης και οι κυβερνήτες πολιτειών όπου έχουν ανάλογα βιομηχανικά συμφέροντα όπως εκείνοι σε Πενσυλβανια και Ιλινόις και οι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων όπως το Ντιτρόιτ, το Κλίβελαντ, το Σολτ Λέικ Σίτι.

Οι επενδύσεις που προβλέπει ο νόμος αύξησης της παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ επιδιώκει να προσφέρει επενδύσεις και λύσεις για να σταματήσουν οι μεγάλε ελλείψεις ημιαγωγών σε τεράστιες βιομηχανίες ηλεκτροκίνησης και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Προβλέπει επίσης πιστώσεις ύψους 25% σε επενδύσεις για την ανέγερση βιομηχανιών κατασκευής ημιαγωγών εκτιμούμενης αξίας περίπου 24 δις. δολαρίων.

Στον νόμο αυτό δρομολογείται η χορήγηση 200 δις δολαρίων σε 10 χρόνια για την ανάπτυξη επιστημονικής έρευνας ώστε να ανταγωνιστούν οι αμερικανικές εταιρίες με καλύτερους όρους εκείνες της Κίνας.

Ο νόμος αύξησης της παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κινέζικης Πρεσβείας στις ΗΠΑ η οποία σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την «σταθερή» αντίθεσή της χαρακτηρίζοντάς τον «απομεινάρι της ιδιοσυγκρασίας Ψυχρού Πολέμου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Αίγυπτος: Τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν κατά 50% εν μέσω εντάσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα