ΑΘΗΝΑ
07:43
|
21.09.2024
Ένας από τους Εβραίους εποίκους επιβάτες υποδύθηκε τον υπάλληλο του υπουργείου Μεταφορών και ανάγκασε τον οδηγό να απομακρύνει τους Παλαιστίνιους από το λεωφορείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις Εβραίοι έποικοι που επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο καθ’ οδόν προς τη Δυτική Όχθη ανάγκασαν την απομάκρυνση δεκάδων Παλαιστινίων επιβατών. Ο χειριστής του λεωφορείου ισχυρίζεται ότι ένας από τους επιβάτες προσποιήθηκε ότι ήταν υπάλληλος του υπουργείου Μεταφορών και απείλησε τον οδηγό.

Η Tnufa Transportation Solutions λειτουργεί γραμμές δημόσιας συγκοινωνίας στον διάδρομο της Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη. Ένα από τα δρομολόγια της εταιρείας ταξιδεύει από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων του Τελ Αβίβ στον οικισμό της Δυτικής Όχθης του Άριελ. Αυτή η διαδρομή εξυπηρετεί επίσης Παλαιστίνιους που εργάζονται στο κεντρικό Ισραήλ με άδειες εργασίας και μετακινούνται στο σπίτι τους τη νύχτα ή τα Σαββατοκύριακα.

Την περασμένη Πέμπτη, περίπου 50 Παλαιστίνιοι εργάτες αναγκάστηκαν να κατέβουν από το λεωφορείο στην περιοχή της πόλης Μπνέι Μπρακ για να επιβιβαστούν τρεις Εβραίους επιβάτες που αρνήθηκαν να ταξιδέψουν μαζί τους και ζήτησαν από τον οδηγό να τους αναγκάσει να φύγουν.

«Αφού πέρασαν μερικά λεωφορεία και δεν σταμάτησαν – επειδή το λεωφορείο 288 προορίζεται μόνο για Εβραίους – ένα που ήταν άδειο από Εβραίους σταμάτησε για εμάς και ανεβήκαμε», ισχυρίστηκε ο Μ. ένας από τους Παλαιστίνιους επιβάτες. «Τρεις Εβραίοι επιβιβάστηκαν στο Μπνέι Μπρακ και ζήτησαν να απομακρυνθούν όλοι οι Άραβες».

Ο οδηγός σταμάτησε το λεωφορείο κάτω από μια γέφυρα και τηλεφώνησε στους ανωτέρους του, σύμφωνα με τον Μ. Μετά την κλήση, ζήτησε από όλους τους Παλαιστίνιους να κατέβουν. «Ο οδηγός μας είπε να «κατέβουμε και να το καταλάβουμε», ο οποίος μετά έφυγε με τους αποίκους», είπε ο Μ.

Παλαιστίνιοι εργάτες εισέρχονται στο Ισραήλ για εργασία.

Οι μεταφορείς απαγορεύεται από το νόμο να χωρίζουν Εβραίους και Άραβες. Είναι παράνομο να περιορίζονται οι Εβραίοι και οι Άραβες από το να ταξιδεύουν μαζί σε μια συγκεκριμένη διαδρομή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tnufa αντέκρουσε τους ισχυρισμούς περί διαχωρισμού: «Δεν έχουμε ξεχωριστές διαδρομές για Παλαιστίνιους ή Εβραίους… Υπάρχουν γραμμές που πηγαίνουν στα περάσματα [μεταξύ Ισραήλ και Δυτικής Όχθης] και φυσικά οι Παλαιστίνιοι τις χρησιμοποιούν περισσότερο, αλλά αν ένας Εβραίος θέλει να ανέβει, δεν υπάρχει περιορισμός», είπε.

«Μετά από αίτημα της Haaretz, η εταιρεία διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη έρευνα», απάντησε η μεταφορική εταιρία. «Διαπιστώθηκε ότι ένας νέος οδηγός στο λεωφορείο 288 έπεσε θύμα επαίσχυντης χειραγώγησης επιβάτη που υποδύθηκε υπάλληλο του Υπουργείου Μεταφορών. Ο απατεώνας επιβιβάστηκε στο λεωφορείο και ζήτησε από τον οδηγό να απομακρύνει τους Παλαιστίνιους επιβάτες με την ψευδή πρόφαση ότι αυτές ήταν οι νέες οδηγίες του Υπουργείου Μεταφορών για το συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Παλαιστίνιοι εργάτες επιστρέφουν στη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ.

«Ο νέος οδηγός είπε ότι μάλωσε με τον απατεώνα, αλλά εκείνος του είπε ότι θα μπορούσε να χάσει τη δουλειά του ή να του επιβληθεί μεγάλο πρόστιμο εάν δεν ακολουθούσε αμέσως τις οδηγίες. Φαίνεται ότι λόγω της πίεσης που του ασκήθηκε, ο οδηγός ενέδωσε στη ρατσιστική χειραγώγηση και αναγκάστηκε να αφήσει τους επιβάτες στη στάση του λεωφορείου. Ο οδηγός δεν το ανέφερε στον εργοδότη του», πρόσθεσε η εταιρία μεταφορών.

Μετά το περιστατικό, η εταιρεία υπέβαλε καταγγελία στην Αστυνομία του Ισραήλ και ανέφερε στο Υπουργείο Μεταφορών για τον απατεώνα. Η Tnufa εκτελεί δεκάδες δρομολόγια σε Ιουδαία και Σαμάρεια και παρέχει πλήρη και ισότιμη εξυπηρέτηση σε όλους τους επιβάτες της. Δεν είναι περιττό να σημειωθεί ότι πολλοί από τους οδηγούς και τους υπαλλήλους της εταιρείας είναι Άραβες. Η εταιρεία ζητά συγγνώμη από τους επιβάτες για το ατυχές συμβάν», ανέφερε η εταιρία λεωφορείων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα