ΑΘΗΝΑ
13:57
|
27.04.2024
Δεν επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια που προμήνυαν αύξηση της έντασης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα όρια του Κόλπου της Αττάλειας, εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και στο κοίτασμα Yorukler-1, θα κινηθεί τελικά το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», που απέπλευσε χθες (9/8) από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης, όπως προκύπτει και από τη Navtex που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας και η οποία έχει διάρκεια έως τον προσεχή Οκτώβριο.

Πρόκειται για ένα από τα πιο συγκρατημένα σενάρια από εκείνα που εξέταζε η Αθήνα, το οποίο διαψεύδει, προς το παρόν τουλάχιστον, τις εκτιμήσεις ότι το γεωτρύπανο θα κατευθύνονταν στην Κυπριακή ΑΟΖ ή νότια της Κρήτης, όπως έδειχνε η επιθετική ρητορική της Άγκυρας τις προηγούμενες ημέρες.

Ρητορική που διατήρησε στην ομιλία του και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην φιέστα που οργανώθηκε για τον απόπλου του «Αμπντουλχαμίντ Χαν». «To Αμπντουλχαμίντ Χαν το στέλνουμε στη Γαλάζια Πατρίδα, στη νέα μας πορεία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις που κάνουμε, γίνονται στις δικές μας περιοχές κυριαρχίας. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια ή την έγκριση κανενός», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο προορισμός του πλωτού γεωτρύπανου προκάλεσε την αντίδραση του του think tank του απόστρατου ναυάρχου και θεωρητικού της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχατ Γιαϊτζί, που έκανε λόγο για «παγίδευση» μέσα στον κόλπο της Αττάλειας.

«Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Γκαζί Πασά. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε» ήταν το πρώτο σχόλιο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του «Τουρκικού Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής», μιας δεξαμενής σκέψης με επικεφαλής τον Γιαϊτζί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα