ΑΘΗΝΑ
11:55
|
30.04.2024
Οι πληροφορίες του FBI «έκαψαν» τους κατηγορούμενους που ίσως αντιμετωπίσουν ισόβια κάθειρξη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο άνδρες καταδικάστηκαν την Τρίτη με την κατηγορία για συνωμοσία ώστε να πυροδοτηθεί «μια δεύτερη αμερικανική επανάσταση» απαγάγοντας την κυβερνήτρια του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ.

Η ετυμηγορία εναντίον του Άνταμ Φοξ, 39 ετών, και του Μπάρι Κροφτ Τζούνιορ, 46 ετών, έρχεται περίπου τέσσερις μήνες αφότου ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν κήρυξε αδικία για την ίδια υπόθεση. Άλλοι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι στην πρώτη δίκη.

Το ζευγάρι, που η κυβέρνηση είπε ότι ήταν μέλη της ομάδας πολιτοφυλακής Three Percenters, κρίθηκαν επίσης ένοχοι για συνωμοσία για χρήση όπλου μαζικής καταστροφής – έναν εκρηκτικό μηχανισμό που οι εισαγγελείς λένε ότι είχε σκοπό να εμποδίσει την απάντηση των αρχών επιβολής του νόμου στην προγραμματισμένη απαγωγή. Ο Κροφτ Τζούνιορ κρίθηκε ένοχος για πρόσθετη κατηγορία για κατοχή εκρηκτικού μηχανισμού.

Οι άνδρες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της ισόβιας κάθειρξης. Η ημερομηνία της καταδίκης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Η συνωμοσία είχε στόχο να σταματήσει τις εντολές της Δημοκρατικής κυβερνήτριας στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, ισχυρίστηκαν οι εισαγγελείς.

Απαγάγοντας την κυβερνήτρια και θέτοντάς την «σε δίκη», είπαν, οι άνδρες ήλπιζαν να ωθήσουν τη χώρα σε ανοιχτή σύγκρουση καθώς πλησίαζαν οι επίμαχες προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020.

«Ήθελαν να πυροδοτήσουν έναν δεύτερο Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και μια δεύτερη Αμερικανική Επανάσταση», είπε ο βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ Νιλς Κέσλερ στους ενόρκους κατά τη διάρκεια της τελευταίας συζήτησης τη Δευτέρα.

«Δεν ήθελαν απλώς να την απαγάγουν», είπε ο Κέσλερ, αναφερόμενος στον Γουίτμερ. «Ήθελαν να την εκτελέσουν».

Μετά τις ετυμηγορίες, η Γουίτμερ, η οποία είναι υποψήφια για επανεκλογή τον Νοέμβριο, προειδοποίησε για τους κινδύνους της «ριζοσπαστικοποιημένης εγχώριας τρομοκρατίας».

«Δεν μπορώ -δεν θα αφήσω τους εξτρεμιστές να εμποδίσουν τη δουλειά που κάνουμε», είπε η Γκρέτσεν Γουίτμερ σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο της. «Δεν θα σπάσουν ποτέ την ακλόνητη πίστη μου στην καλοσύνη και την ευπρέπεια του λαού μας».

Ο βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ Άντριου Μπιρτζ είπε σε δήλωση την Τρίτη ότι η απειλή για τον Γουίτμερ έθεσε επίσης σε κίνδυνο τους παρευρισκόμενους και ότι κανένας εκλεγμένος αξιωματούχος δεν πρέπει να στοχοποιηθεί με τέτοιο τρόπο.

«Η σημερινή ετυμηγορία επιβεβαιώνει ότι αυτή η πλοκή ήταν πολύ πραγματική και πολύ επικίνδυνη», είπε ο Μπιρτζ. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα ανεχθεί βίαιες εξτρεμιστικές συνωμοσίες αυτής της φύσης που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας».

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ

Στην επανάληψη της δίκης, οι εισαγγελείς χρησιμοποίησαν και πάλι καταθέσεις από πληροφοριοδότες του FBI και δύο βασικούς μάρτυρες που παραδέχθηκαν την ενοχή τους για απαγωγές για συνωμοσία.

Κατά τον σχεδιασμό της απαγωγής, ο Φοξ συνέταξε μια λίστα με εργαλεία που θα χρειάζονταν οι συνωμότες, συμπεριλαμβανομένων χειροπέδων και κουκούλας για να καλύψει το κεφάλι της Γουίτμερ, ανέφερε η εισαγγελία κατά τη διάρκεια της δίκης, σύμφωνα με το Detroit News. Ένα αυτοσχέδιο σπίτι χτίστηκε για να προσομοιώσει την εισβολή στο εξοχικό σπίτι της κυβερνήτριας στο βόρειο Μίσιγκαν και την απαγωγή της, ισχυρίστηκαν.

Στο τελευταίο τους λόγο, οι δικηγόροι των Κροφτ και Φοξ είπαν στους ενόρκους ότι η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η παγίδευση. Είπαν ότι οι πελάτες τους δεν διέπραξαν εγκλήματα και επέκριναν τη χρήση πληροφοριοδοτών του FBI στην υπόθεση, ανέφερε το Detroit News.

«Το FBI δεν πρέπει να υπάρχει για να κάνει τους ανθρώπους να μοιάζουν με τρομοκράτες ενώ δεν είναι», είπε στους ενόρκους ο Τζόσουα Μπλάνσαρντ, δικηγόρος του Κροφτ.

Οι δύο κατηγορούμενοι είναι μεταξύ των 13 ανδρών που συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2020 και κατηγορήθηκαν για κρατικά ή ομοσπονδιακά εγκλήματα στο πλαίσιο της φερόμενης συνωμοσίας απαγωγής. Επτά από αυτούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες στο κρατικό δικαστήριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λονδίνο: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης με σπαθί

ΕΦΕΤ: Ανάκληση συσκευασμένης σταφίδας

Συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς-Φατάχ στο Πεκίνο

Μάτι: Έφεση ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα