ΑΘΗΝΑ
18:00
|
28.04.2024
Τετραμερή συμφωνία για ενισχυμένη ναυτική και αεροπορική στρατιωτική παρουσία στην Αν. Μεσόγειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινή ναυτική και στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ως πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω Πρωτοβουλίας, με την ονομασία EUNOMIA, θα είναι η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις τέσσερις χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 μέχρι τις 28 Αυγούστου 2020 και η συνεργασία στην διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων ενεργειών. Σε αυτές θα περιλαμβάνεται μεγάλο φάσμα Επιχειρήσεων Επιφανείας και Αεροπορικών Επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η Τετραμερής Πρωτοβουλία στοχεύει στην ενισχυμένη συλλογική ναυτική και αεροπορική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, το διάλογο και στη συνεργασία.

Η Πρωτοβουλία καταδεικνύει, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, την πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του  Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου, για διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα