ΑΘΗΝΑ
11:53
|
30.04.2024
Η οικογένειά του κατηγορεί τις ινδονησιακές αρχές ότι δεν επέτρεψαν τη διενέργεια ανεξάρτητης νεκροψίας ότι «τα πραγματικά αίτια του θανάτου του» παραμένουν άγνωστα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Περουβιανός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων πέθανε υπό κράτηση από την αστυνομία στο Μπαλί.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Ροδρίγο Βεντοσίγια, 32 ετών, στις 6 Αυγούστου στο αεροδρόμιο Ντενπασάρ, αφού οι τελωνειακοί υπάλληλοι βρήκαν, όπως είπαν, ύποπτα αντικείμενα στις αποσκευές του.

Πέθανε πέντε ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο, όπου η αστυνομία τον μετέφερε αφού είχε αρχίσει να κάνει εμετό, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η οικογένεια του Βεντοσίγια κατηγορεί την αστυνομία για κακομεταχείριση του φοιτητή του Χάρβαρντ και ότι απαγόρευσε την επικοινωνία με τους δικηγόρους του.

Η οικογένεια περιέγραψε τη σύλληψη του Βεντοσίγια ως «πράξη φυλετικών διακρίσεων και τρανσφοβίας» και επέμεινε ότι τα αντικείμενα που είχαν προκαλέσει την υποψία των τελωνειακών υπαλλήλων «συνδέονταν με τη θεραπεία της ψυχικής υγείας του, για την οποία είχε συνταγή από επαγγελματίες υγείας».

Ο Ροδρίγο Βεντοσίγια, ο οποίος σπούδαζε Δημόσια Διοίκηση στο Harvard Kennedy School στις ΗΠΑ, είχε ταξιδέψει στο Μπαλί για το μήνα του μέλιτος.

Ο σύζυγος του Βεντοσίγια, Σεμπαστιάν Μαραλάνο, έφτασε με διαφορετική πτήση και συνελήφθη αργότερα καθώς προσπαθούσε να βοηθήσει τον Βεντοσίγια, αναφέρει μια οικογενειακή δήλωση.

Η οικογένεια ισχυρίζεται ότι η αστυνομία του Μπαλί ζήτησε «υπερβολικά χρηματικά ποσά» με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των δύο ανδρών, σε έναν ισχυρισμό που η αστυνομία στο Μπαλί δεν έχει απαντήσει ακόμη.

Και οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν από την αστυνομία στο νοσοκομείο στις 9 Αυγούστου, με τον Βεντοσιλά στη συνέχεια να μεταφέρεται σε άλλο νοσοκομείο, όπου πέθανε στις 11 Αυγούστου, προσθέτει η δήλωση της οικογένειας.

Ένας αξιωματούχος της αστυνομίας είπε ότι ο Βεντοσιλά είχε αρρωστήσει αφού είχε καταναλώσει ναρκωτικά που δεν του είχαν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια της έρευνας που οδήγησε στη σύλληψή του.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Βεντοσίγια πέθανε από «οργανικές ανεπάρκειες σε όλο του το σώμα».

Όμως η οικογένειά του κατηγορεί τις ινδονησιακές αρχές ότι δεν επέτρεψαν τη διενέργεια ανεξάρτητης νεκροψίας και υποστηρίζει ότι «τα πραγματικά αίτια του θανάτου του» παραμένουν άγνωστα.

Η οικογένεια λέει επίσης ότι η ινδονησιακή αστυνομία εμπόδιζε την πρόσβαση στο νοσοκομείο «ανά πάσα στιγμή» και ότι οι συγγενείς «δεν μπόρεσαν ποτέ να επικοινωνήσουν ή να γνωρίζουν την κατάσταση της υγείας/διάγνωσης του Ροντρίγκο».

Οι συγγενείς πρόσθεσαν ότι απέτυχαν να επικοινωνήσουν από τον επικεφαλής του προξενείου του Περού στο Μπαλί, ο οποίος λένε ότι δεν απάντησε στα μηνύματά τους. Το υπουργείο Εξωτερικών του Περού απέρριψε τον ισχυρισμό της οικογένειας ότι η σύλληψη των δύο ανδρών ήταν πράξη φυλετικών διακρίσεων και τρανσφοβίας.

«Είναι ευρέως γνωστό ότι η Ινδονησία εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής όσον αφορά την κατοχή ναρκωτικών και των παραγώγων τους», αναφέρει η ανακοίνωσή του υπουργείου Εξωτερικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λονδίνο: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης με σπαθί

ΕΦΕΤ: Ανάκληση συσκευασμένης σταφίδας

Μάτι: Έφεση ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Στόχος των Χούθι το ελληνόκτητο φορτηγό Cyclades

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα