ΑΘΗΝΑ
01:16
|
05.10.2024
Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού την Δευτέρα 29 Αυγούστου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου προχωρά το Ενιαίο Σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη & Αγλαΐα Κυριακού την Δευτέρα 29 Αυγούστου από τις 8 π.μ. έως τις 10 π.μ., απαιτώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων μετά τον ακρωτηριασμό εργαζόμενης στην καθαριότητα. 

«Μάρτυρες ενός νέου εργοδοτικού εγκλήματος γίναμε την Τετάρτη 24/08. Ακρωτηριάστηκε το χέρι συναδέλφου εργάτριας στα πλυντήρια, του εργολαβικού συνεργείου καθαρισμού (!), στην προσπάθειά της να “σώσει” ένα σεντόνι που είχε μπει στραβά στο μηχάνημα» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο την ημέρα του ατυχήματος, συμπληρώνοντας πως «μάλιστα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι το κουμπί έκτακτης ανάγκης καθυστέρησε να λειτουργήσει. Μόνο από την υπερπροσπάθεια των συναδέλφων που βρίσκονταν στο χώρο γλίτωσε το θάνατο».

«Φτάνει πια! Δε μπορούν να παίζουν με τις ζωές μας στο όνομα εξοικονόμησης πόρων, για να μειώσουν το κόστος και να κερδίζουν περισσότερα. Δε θα δεχθούμε να χυθεί άλλο αίμα, να χαθεί άλλη ζωή συναδέλφου, στο βωμό της πολιτικής που μας εξοντώνει» καταλήγουν οι εργαζόμενοι και απαιτούν: 

  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προστασίας σε κάθε τμήμα ανάλογα με τις ανάγκες του. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού από ειδικό ασφαλείας για τήρηση των μέτρων.
  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Να σταματήσει η εντατικοποίηση, η υπερεφημερευση, οι διπλοβάρδιες και οι υπερωρίες.
  • Να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στα πόστα για τα οποία έχουν προσληφθεί. Δε θα δεχθούμε να δουλεύουμε σε πόστο με αλλότρια καθήκοντα.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ύψος των αναγκών. Να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Καμία σκέψη για ΣΔΙΤ.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων στο Γ.Ν. Παίδων Π.& Α. Κυριακού:

Τετάρτη, 24/08/2022

Όχι άλλο αίμα εργατών!

Μάρτυρες ενός νέου εργοδοτικού εγκλήματος γίναμε την Τετάρτη 24/08. Ακρωτηριάστηκε το χέρι συναδέλφου εργάτριας στα πλυντήρια, του εργολαβικού συνεργείου καθαρισμού (!), στην προσπάθειά της να «σώσει» ένα σεντόνι που είχε μπει στραβά στο μηχάνημα. Μάλιστα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι το κουμπί έκτακτης ανάγκης καθυστέρησε να λειτουργήσει. Μόνο από την υπερπροσπάθεια των συναδέλφων που βρίσκονταν στο χώρο γλίτωσε το θάνατο.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα! Ήταν θέμα χρόνου να γίνει! Οι αιτίες είναι γνωστές!

Όπως σε όλα τα τμήματα έτσι και στα πλυντήρια η εντατικοποίηση έφτασε στον ανώτερο βαθμό.
Είναι μεγάλη η πίεση στους εργαζομένους, πόσω μάλλον στους εργολαβικούς, να βγάλουν σωστά και γρήγορα τη δουλειά για να «εντυπωσιάσουν» το αφεντικό τους ώστε να παραμείνουν στη δουλειά.
Είναι γνωστές οι ελλείψεις στο προσωπικό, χρόνια τώρα, των πλυντηρίων. Λίγοι μόνο μόνιμοι βγάζουν δουλειά ολόκληρου νοσοκομείου με τη βοήθεια άλλων εργατών, που μπορεί να μην έχουν καθόλου εμπειρία και γνώση, ούτε καν τη στοιχειώδη εκπαίδευση στη λειτουργία των μηχανημάτων. Και για να καλυφθούν τα κενά βάζουν μέχρι και τις καθαρίστριες του νοσοκομείου να κάνουν τη δουλειά!
Χαρακτηριστικό είναι και το ότι τα μηχανήματα είναι παλαιωμένα. Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων που είναι ήδη 25 χρόνια στη δουλειά, αυτά δεν έχουν αλλαχθεί!
Φτάνει πια! Δε μπορούν να παίζουν με τις ζωές μας στο όνομα εξοικονόμησης πόρων, για να μειώσουν το κόστος και να κερδίζουν περισσότερα. Δε θα δεχθούμε να χυθεί άλλο αίμα, να χαθεί άλλη ζωή συναδέλφου, στο βωμό της πολιτικής που μας εξοντώνει.

Απαιτούμε:
*Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εργατών στα πλυντήρια, πλήρως εκπαιδευμένο.
*Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους του νοσοκομείου.
*Άμεση συντήρηση των μηχανημάτων και αλλαγή τους με νέα όπου είναι απαραίτητο.
*Να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία.
         
Το  ΔΣ του Σωματείου

Όπως επισημαίνει το Σωματείο σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε, κατά την παρέμβαση που έγινε με το ατύχημα στην διοίκηση, σε συνάντηση με τον αναπληρωτή Διοικητή, «του μεταφέρθηκε η οργή των εργαζόμενων αλλά και οι ευθύνες που προκύπτουν για αυτούς: για τις συνθήκες εργασίες κάτω από τις οποίες η συνάδελφος έχασε το χέρι της και για την μη λειτουργία της ασφάλειας – διακοπής λειτουργίας του μηχανήματος, αποτέλεσμα της παλαιότητας του και βέβαια πολλά ερωτηματικά για την συντήρηση του».

Μάλιστα, η αντιπροσωπεία απαίτησε  από τον αναπληρωτή διοικητή:

  • την πλήρη οικονομική στήριξη της συναδέλφου που αφορά την αποκατάσταση της υγείας της αλλά και τις ανάγκες που θα προκύψουν κατά την διάρκεια της νοσηλείας της.
  • την μέριμνα για μελλοντική επαγγελματική της αποκατάσταση σε μόνιμη θέση εργασίας.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την νέα ανακοίνωση του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων στο Γ.Ν. Παίδων Π.& Α. Κυριακού:

Πέμπτη, 25/08/2022

Μετά από το τραγικό συμβάν την Τετάρτη 24/8/2022 στο νοσοκομείο μας, που ακρωτηριάστηκε το χέρι εργαζόμενης,  εργολαβική στην καθαριότητα, στον χώρο των πλυντηρίων, αντιπροσωπεία του ΔΣ του Σωματείου, εκπρόσωπος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΓΝΠΑ “Αγία Σοφία”, εκπρόσωπος του Κλαδικού Συνδικάτου Καθαριστριών Αττικής και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας συναντήθηκε με εργαζόμενους του τμήματος οι οποίοι για ακόμη μία φορά επιβεβαίωσαν την τραγική έλλειψη προσωπικού, μόνιμου και εκπαιδευμένο, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο χώρος της υγείας. Παράλληλα,  τόνισαν πόσο απαρχαιωμένα είναι τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν, τα οποία συμβάλουν στην επικίνδυνοτητα στο χώρο εργασίας τους,  καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προστασίας.

Στην παρέμβαση που έγινε στην διοίκηση, σε συνάντηση με τον αναπληρωτή Διοικητή, του μεταφέρθηκε η οργή των εργαζόμενων αλλά και οι ευθύνες που προκύπτουν για αυτούς:
για τις συνθήκες εργασίες κάτω από τις οποίες η συνάδελφος έχασε το χέρι της
για την μη λειτουργία της ασφάλειας – διακοπής λειτουργίας του μηχανήματος αποτέλεσμα της παλαιότητας του και βέβαια πολλά ερωτηματικά για την συντήρηση του.

Η αντιπροσωπεία απαίτησε  από τον αναπληρωτή διοικητή:
*την πλήρη οικονομική στήριξη της συναδέλφου που αφορά την αποκατάσταση της υγείας της αλλά και τις ανάγκες που θα προκύψουν κατά την διάρκεια της νοσηλείας της.
*την μέριμνα για μελλοντική επαγγελματική της αποκατάσταση σε μόνιμη θέση εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω,  γνωρίζοντας ότι η ίδια κατάσταση σε ελλείψεις προσωπικού και επικινδυνότητας ισχύει σε όλο το νοσοκομείο,

Αποφασίζουμε στάση εργασίας την Δευτέρα 29/8/2022 στις 08.00 – 10.00  και παράσταση διαμαρτυρίας τις ίδιες ώρες στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Απαιτούμε:
* Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προστασίας σε κάθε τμήμα ανάλογα με τις ανάγκες του. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού από ειδικό ασφαλείας για τήρηση των μέτρων.
* Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Να σταματήσει η εντατικοποίηση, η υπερεφημερευση, οι διπλοβάρδιες και οι υπερωρίες.
* Να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στα πόστα για τα οποία έχουν προσληφθεί. Δε θα δεχθούμε να δουλεύουμε σε πόστο με αλλότρια καθήκοντα.
* Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ύψος των αναγκών. Να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Καμία σκέψη για ΣΔΙΤ.

Συναδέλφισσες  και Συνάδελφοι,
Η δίκαιη αγανάκτηση και οργή όλων πρέπει να εκφραστεί με τον πιο δυναμικό τρόπο με την μαζική συμμετοχή μας στην στάση εργασίας.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ!

Το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

«Δεν δικαιολογείται τον 21ο αιώνα να παραπαίουμε μεταξύ της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της υγείας μας»

Την ίδια ώρα, το Συνδικάτο καθαριστ(ρι)ών νομού Αττικής υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του  πως «από φόβο μην χάσουμε το μεροκάματο ανεχθήκαμε πάρα πολλά και το αποτέλεσμα είναι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι να είναι μήνες απλήρωτοι. Τώρα όμως μπαίνει επιτακτικά το θέμα της υγείας μας και της σωματικής μας ακεραιότητας. Αυτά όμως δεν κοστολογούνται. Τώρα θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων προβάλλοντας τις δικές μας ανάγκες διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά μας» αναφέρουν οι εργαζόμενοι και ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της Δευτέρας.

Όπως επισημαίνουν, «δεν δικαιολογείται τον 21ο αιώνα να ζούμε με το άγχος για το αν θα γυρίσουμε σπίτι και στις οικογένειές μας σώοι και αρτιμελείς ή θα είναι μία ακόμη “συνηθισμένη” μέρα με απειλές, προσβολές και μείωση της αξιοπρέπειάς μας από προϊσταμένους και επόπτες».

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση του Συνδικάτου Καθαριστ(ρι)ών Ν. Αττικής & Περιχώρων:

Συναδέλφισσες –φοι 

Οι φοβίες μας και οι χειρότεροι εφιάλτες μας που καθημερινά βιώνουμε στο χώρο εργασίας μας επαληθεύτηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Συναδέλφισσα μας, εργαζόμενη στο Αγλαΐα Κυριακού ακρωτηριάστηκε και παραλίγο να χάσει τη ζωή της εάν δεν επενέβαιναν έγκαιρα άλλοι συνάδελφοι που ήταν παρόντες. Η εντατικοποίηση της δουλειάς με την χρέωση δύο και τριών κλινικών σε κάθε εργαζόμενο, η πίεση να καλύψουμε κενά λόγω υποστελέχωσης των Νοσοκομείων είναι οι αιτίες στις οποίες οφείλετε το χθεσινό θλιβερό γεγονός. Οι παραπάνω λόγοι σε συνδυασμό με την έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας, η συνεχής εναλλαγή πόστων και ειδικοτήτων χωρίς προηγουμένως την κατάλληλη εκπαίδευση και η πλημμελείς έως ανύπαρκτη συντήρηση των μηχανημάτων αποτελούν τις αποδείξεις ότι το χθεσινό γεγονός αποτελεί εργοδοτικό έγκλημα και όχι εργατικό ατύχημα. Δεν οφείλεται στην κακιά στιγμή αλλά είναι το βέβαιο αποτέλεσμα μιας διαδικασίας βάση της οποίας το έγκλημα αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί και ως προμελετημένο. Ένα έγκλημα το οποίο έχει θύτες και θύματα. Θύματα είμαστε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι που καθημερινά ως εργολαβικοί ζούμε με τον φόβο της απόλυσης, ενώ ως εργαζόμενοι με Σ.Ο.Χ. ή επικουρικοί όπου δεν πιάνει η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός επιστρατεύεται ο μηχανισμός των αναφορών και των Ε.Δ.Ε. προκειμένου να κάμψουν τους συναδέλφους ή να τους οδηγήσουν σε οικονομικό στραγγαλισμό αφού επιβαρύνονται με τα έξοδα δικηγόρου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανύπαρκτες και ψευδείς κατηγορίες που χρησιμοποιεί η διοίκηση και οι άνθρωποί της για να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους εργασίας. Θύτες είναι όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα που με την πολιτική τους έχουν οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση τα δημόσια νοσοκομεία με απαξιωμένες υπηρεσίες και ελλιπές και εξουθενωμένο προσωπικό. Είναι οι διοικητές – μάνατζερ των νοσοκομείων που προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους και να γίνουν αρεστοί στους προϊσταμένους τους, δημιουργούν και εκμεταλλεύονται αυτούς τους μηχανισμούς εκφοβισμού και εντατικοποίησης απέναντι στους εργαζόμενους. Είναι οι ιδιώτες εργολάβοι που όλες οι κυβερνήσεις τους έχουν αφήσει να “αλωνίζουν κερδοσκοπώντας” μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, θυσιάζοντας στον βωμό του κέρδους την υγεία και την σωματική μας ακεραιότητα. Προειδοποιούμε την διοίκηση του νοσοκομείου και τους εργοδότες εργολάβους να μην τολμήσουν να μιλήσουν για κακιά στιγμή ή ανθρώπινο λάθος γιατί θα βρουν απέναντί τους όλους τους εργαζόμενους. Καλούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΚΕ.Π.Ε.Κ. να προχωρήσει άμεσα σε όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους και να εκδώσει το συντομότερο δυνατόν πόρισμα και να γίνουν όλες οι συστάσεις προς αποφυγή παρόμοιου περιστατικού. Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς δεν θα σταματήσουν από μόνοι τους. Από φόβο μην χάσουμε το μεροκάματο ανεχθήκαμε πάρα πολλά και το αποτέλεσμα είναι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι να είναι μήνες απλήρωτοι. Τώρα όμως μπαίνει επιτακτικά το θέμα της υγείας μας και της σωματικής μας ακεραιότητας. Αυτά όμως δεν κοστολογούνται. Τώρα θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων προβάλλοντας τις δικές μας ανάγκες διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά μας. Δεν δικαιολογείται τον 21ο αιώνα να ζούμε με το άγχος για το αν θα γυρίσουμε σπίτι και στις οικογένειές μας σώοι και αρτιμελείς ή θα είναι μία ακόμη “συνηθισμένη” μέρα με απειλές, προσβολές και μείωση της αξιοπρέπειάς μας από προϊσταμένους και επόπτες. 

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ –ΣΤΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ κ’ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ καλεί όλους τους συναδέλφους να ακολουθήσουν τον δρόμο που έχουν χαράξει οι εργαζόμενοι στην COSCO, την ΛΑΡΚΟ, την e-food, την ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, τα ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ κ.α. 

Είναι ο δρόμος του αγώνα που μαζί με την αλληλεγγύη όλης της Εργατικής Τάξης μπορεί να σπάσει την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, να καταργήσει στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων που ως επιστέγασμα έχουν τον νόμο έκτρωμα Χατζηδάκη και να μας εξασφαλίσει όσα δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι την σημερινή εποχή. Παραμερίζουμε τα τσιράκια της εργοδοσίας, οργανωνόμαστε στα σωματεία μας και συλλογικά και μαζικά διεκδικούμε:
 
• Άμεσες προσλήψεις απαραίτητου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. 
• Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα με Σ.Ο.Χ. ή επικουρικούς και απορρόφηση όλων των εργολαβικών με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 
• Ένταξη όλων των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
• Παροχή εξειδικευμένων Μέσων Ατομικής Προστασίας ανάλογα με το πόστο και την ειδικότητα. 
• Λεπτομερές καθηκοντολόγιο με αυστηρή τήρηση του. 
• Προγράμματα εργασίας με κυλιόμενα και συνεχόμενα ρεπό που να παρέχουν τον απαιτούμενο χρόνο ανάπαυσης στους εργαζόμενους μεταξύ των βαρδιών.
• Σύσταση επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας με Τεχνικό Ασφαλείας και Ιατρό Εργασίας και με την συμμετοχή των εργαζομένων. 
• Δημιουργία αποδυτηρίων και χώρων διαλείμματος και ανάπαυσης του προσωπικού με πλήρη εξοπλισμό (κλιματισμό, εξαερισμό, παροχή πόσιμου νερού κτλ). 

Ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σημειώνοντας πως «πολλές φορές η ενταντικοποίηση της δουλειάς επιφέρουν δυσάρεστα αποτελέσματα, κυρίως σε εργολαβικούς εργαζόμενους. Έχουμε πολλές φορές αναδείξει τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό των Νοσοκομείων».

Διεκδικούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:
• Να εκδιώξει τους εργολάβους και να δώσει θεσμικά τη δυνατότητα προσλήψεων με προσωπικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου στα νοσοκομεία.
• Να ανανεωθεί ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός των νοσοκομείων
• Να θεσμοθετηθεί η επαγγελματική νόσος, το εργατικό ατύχημα στα νοσοκομεία και συνολικά στις μονάδες δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας.
• Να ενταχθούμε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Κικίλιας λέει πως αντιμετωπίστηκαν όλες οι φωτιές στην Ηλεία

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έκλεισαν τρία νοσοκομεία στον Λίβανο

Κατηγορηματικά υπέρ των αμβλώσεων η Μελάνια Τραμπ

Οργή για πλειστηριασμό εργατικής κατοικίας ΟΕΚ παρότι απαγορεύεται από τον νόμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα