ΑΘΗΝΑ
22:30
|
22.09.2024
Επιμένει στο διάτρητο αφήγημα της «ξένης επιβουλής», αλλά και της «ατομικής ευθύνης» ο πρωθυπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο «σκεπάζουν μαύρα σύννεφα που προ προοιωνίζονται έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επιμένοντας, και όσο αφορά στις εσωτερικές εξελίξεις, στο αφήγημα της ξένης επιβουλής.

Ξεκινώντας από το θέμα της ενεργειακής κρίσης και την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Μόσχα πως «επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή, αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της».

«Και όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να δουν πόσο οργανωμένοι είναι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια και πώς η ακρίβεια επιχειρείται να γίνει καταλύτης, ώστε να μεγενθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις. Πού; Στα κράτη εκείνα που στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων και τη δημοκρατική ομαλότητα στην ήπειρό μας» πρόσθεσε.

«Ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα», αφήνοντας εύγλωττους συνειρμούς να δημιουργηθούν καθώς αμέσως μετά εξαπέλυσε επίθεση και στην Τουρκία, κατηγορώντας την για εργαλοιοποίηση του μεταναστευτικού.

«Το μεταναστευτικό, αντί των μαζικών κυμάτων που αντιμετωπίσαμε πριν από δύο και κάτι χρόνια, εμφανίζεται τώρα με το προσωπείο των δήθεν “aνθρωπιστικών εισβολών” από ομάδες οι οποίες όμως μετακινούνται συντονισμένα. Όμως, καμία νέα τακτική των διακινητών και κανένας ελιγμός της Τουρκίας δεν αλλάζει τη στάση μας. Σώζουμε αθώους, φυλάμε τα σύνορά μας και ας κοιτάξει η άλλη πλευρά τα δικά της ξέφραγα σύνορα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά στην ακρίβεια και τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει έρθει η ώρα να υλοποιηθούν όσα ο ίδιος είχε εισηγηθεί προ επτά μηνών, δηλαδή μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει και ξέρει και μπορεί να υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις, το είπε και το έκανε και το κάνει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το λέει και θα συνεχίσει να το κάνει όπου και όπως χρειάζεται». «Προσοχή όμως οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι», τόνισε.

Ασύμμετρη απειλή και ατομική ευθύνη

Θέτοντας το θέμα της ενεργειακής κρίσης στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός το παρουσίασε λίγο πολύ ως «φυσικό φαινόμενο» αναφέροντας ότι πρόκειται για μια απειλή που έχει πολλά κοινά στοιχεία με την πανδημία.

«Πολιτεία και πολίτες θα πρέπει και πάλι να συστρατευθούν. Τα κρατικά μέτρα, τα οποία είναι πολλά, θα πρέπει ναι, να συνδυαστούν και με αλλαγές στις ατομικές και στις οικογενειακές συμπεριφορές. Και οι συλλογικές πρόνοιες να πλαισιώνονται και από προσαρμογές στις προσωπικές μας συνήθειες που θα λειτουργούν στην ίδια κατεύθυνση», υπογράμμισε φέρνοντας στο προσκήνιο την πολύ βολική «ατομική ευθύνη».

«Με άλλα λόγια, πρέπει και πάλι το κράτος να δείξει τόλμη και ευαισθησία και η κοινωνία με τη σειρά της να δείξει υπευθυνότητα. Προσαρμόζουμε, ήδη, το σχέδιό μας για τις ενεργειακές ανάγκες που έρχονται, με σκοπό όχι μόνο την ενίσχυση των πιο αδύναμων, αλλά την μείωση, τη συνολική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την πριμοδότηση της έξυπνης κατανάλωσης» κατέληξε.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε υπομονή, μέχρι τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, από την οποία όπως είπε θα παρουσιάσει το σχέδιο «για τον κρίσιμο χειμώνα που έρχεται, αλλά και για τη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία και για την Ελλάδα του 2030».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Λυδία Λίθος» στην ενότητα της Αριστεράς η πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν

Κικίλιας: 14.300 στρέμματα δάσους κάηκαν φέτος

Η ελευθερία του λόγου πάει περίπατο στην «Δημοκρατική Ευρώπη»

Οι ΗΠΑ ψήφισαν νομοσχέδιο που υποχρεώνει τα προϊόντα της Παλαιστίνης να φέρουν ετικέτα ως «Ισραήλ»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα