ΑΘΗΝΑ
04:22
|
21.09.2024

“Ανησυχητική τροπή” έλαβαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο αναφέρει στο μπλογκ του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής , Ζοζέπ […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Ανησυχητική τροπή” έλαβαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο αναφέρει στο μπλογκ του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής , Ζοζέπ Μπορέλ, υποστηρίζοντας ότι βασικός στόχος της ΕΕ είναι δήθεν “η ισχυρή αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη που απειλούνται”.

“Ο βασικός μας στόχος είναι και παραμένει να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της ΕΕ που απειλούνται, ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιτρέψουμε στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα” ισχυρίστηκε ο Μπορέλ, σε μία περίοδο που οι εντείνονται οι αντιθέσεις στους κόλπους της ΕΕ και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Α.Μεσόγειο. Συνεχίζοντας στο μοτίβο μίας δήθεν “αποφασιστικότητας” ο Μπορέλ διεμήνυσε στην Τουρκία “να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης”. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ανησυχία (κυρίως για την πλευρά της Ελλάδας) προκάλεσε η σιβυλλική φράση του Μπορέλ πως…”όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι”.

Δεν παρέλειψε το αμέσως επόμενο λεπτό να χαϊδέψει και τα αυτιά της Τουρκίας αναγνωρίζοντας πως είναι “ένας σημαντικός γείτονας και εταίρος για την Ευρώπη σε πολλούς τομείς, ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ”. Παρόλα αυτά στη συνέχεια εκτίμησε πως “η τουρκική εγχώρια δυναμική και ο περιφερειακός της ρόλος είναι ολοένα και πιο προβληματικός με εμπλοκή της τουρκικής εξουσίας, επίσης στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα