ΑΘΗΝΑ
09:18
|
28.04.2024
Σύμφωνη για αποζημιώσεις η Γερμανία, πενήντα χρόνια μετά την επίθεση Παλαιστινίων αυτονομιστών στην αθλητική ομάδα του Ισραήλ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανία συμφώνησε να προβεί σε αποζημιώσεις με τους συγγενείς των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972.

Έντεκα Ισραηλινοί αθλητές σκοτώθηκαν αφότου είχαν συλληφθεί ως όμηροι από μέλη μιας παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας.

Η συμφωνία των 28 εκατομμυρίων ευρώ (24 εκατομμύρια λίρες) επετεύχθη λίγες μέρες πριν από την 50η επέτειο της τραγωδίας.

Οι οικογένειες των θυμάτων απείλησαν να μποϊκοτάρουν τις εκδηλώσεις μνήμης για την τραγωδία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι το ποσό που τους προσφέρθηκε ήταν πολύ χαμηλό.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ χαιρέτισε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας ότι ήταν ένα «σημαντικό βήμα της γερμανικής κυβέρνησης».

Η σφαγή του Μονάχου στις 5 Σεπτεμβρίου 1972 είναι ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μέλη της ισραηλινής ομάδας συνελήφθησαν όμηροι μέσα στο Ολυμπιακό χωριό από ένοπλους Παλαιστίνιος, υποστηρικτές της ομάδας του Μαύρου Σεπτέμβρη.

Δύο αθλητές πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν σχεδόν αμέσως, ενώ οι άλλοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μάχης με την αστυνομία της Δυτικής Γερμανίας σε κοντινό αεροδρόμιο, καθώς οι μαχητές προσπάθησαν να τους βγάλουν έξω από τη χώρα.

Σε κοινή τους δήλωση, ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσαν «ευτυχισμένοι και ανακουφισμένοι» που επετεύχθη συμφωνία για την ιστορική αποσαφήνιση.

Η Γερμανία δήλωσε επίσης ότι θα αποχαρακτηρίσει έγγραφα που σχετίζονται με την ομηρεία και την αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης.

Για πολλά χρόνια, οι οικογένειες των θυμάτων κατηγορούν τις γερμανικές αρχές ότι δεν έκαναν αρκετά για να προστατεύσουν τους αθλητές και ότι δεν ήταν διαφανείς σχετικά με τις ελλείψεις ασφάλειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαρούσι: Ένας νεκρός σε επεισόδιο με πυροβολισμούς

Πασχαλινό ωράριο: Ανοικτά τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγώνων για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα