ΑΘΗΝΑ
19:23
|
23.09.2024
Η κίνηση ακολουθεί την έντονη κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν πριν από ένα χρόνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, σταματά, με λίγες εξαιρέσεις, την προσωρινή μετεγκατάσταση Αφγανών στις Ηνωμένες Πολιτείες και επικεντρώνεται στην επανένωση άμεσων μελών της οικογένειας Αμερικανών πολιτών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Η αναθεώρηση της πολιτικής ακολουθεί την κριτική από ορισμένους νομοθέτες, οργανώσεις προσφύγων και ομάδες βετεράνων στρατιωτών που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε να σχεδιάσει σωστά την εκκένωση των Αφγανών που κινδύνευαν με αντίποινα των Ταλιμπάν όταν απέσυρε τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν πριν από ένα χρόνο.

Η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η εκκένωση, κατά την οποία σημειώθηκε χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς και μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε 13 μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών και περισσότερους από 170 Αφγανούς, ήταν επιτυχής.

Περίπου 46.000 Αφγανοί που παρέμειναν στη χώρα μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων έχουν έκτοτε υποβάλει αίτηση για μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά μόνο 297 έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής. Επειδή δεν υπάρχει πλέον προξενείο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, οι αιτούντες άσυλο πρέπει να κατευθυνθούν σε άλλες χώρες με προξενικές υπηρεσίες για προσωπικές συνεντεύξεις.

Η «δέσμευση της κυβέρνησης προς τους Αφγανούς συμμάχους μας είναι διαρκής», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις αλλαγές στην πολιτική μετεγκατάστασης. «Αυτή η δέσμευση δεν έχει ημερομηνία λήξης».

Σύμφωνα με τις αλλαγές, ανέφερε ο αξιωματούχος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν, με λίγες εξαιρέσεις, να δέχονται Αφγανούς υπό ένα ειδικό πρόγραμμα που παρέχει προσωρινή είσοδο αλλά όχι μονοπάτι για νόμιμη μόνιμη διαμονή στη χώρα.

Η αναθεωρημένη πολιτική, που ονομάστηκε Enduring Welcome (Διαρκές Καλωσόρισμα), ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και θα επικεντρωθεί στη μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ άμεσων μελών της οικογένειας Αμερικανών πολιτών, κατόχων πράσινης κάρτας και Αφγανών με Ειδικές Βίζες Μετανάστευσης (SIVs) που χορηγούνται σε όσους κινδυνεύουν από αντίποινα των Ταλιμπάν επειδή εργάστηκαν για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ινδία: Οκτώ νεκροί και τραυματίας από κεραυνό

Νέος σεισμός στο Άγιο Όρος μεγέθους 3,7 Ρίχτερ

Για το Πεντάγωνο, το σημερινό αιματοκύλισμα του Λιβάνου από το Ισραήλ είναι… ανταλλαγή πυρών

Δαγκωμένη βρετανική σοκολάτα 124 ετών θα δημοπρατηθεί για πάνω από 1.000 δολάρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα