ΑΘΗΝΑ
16:56
|
30.04.2024
Κατά τη διάρκεια του τριετούς αποκλεισμού, οι ναζί εισβολείς και οι συνεργάτες τους εξόντωσαν περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σοβιετικούς πολίτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εισαγγελέας της Αγίας Πετρούπολης κατέθεσε σήμερα αίτημα για της αναγνώριση της πολιορκίας του Λένινγκραντ ως έγκλημα πολέμου και γενοκτονία εις βάρος του Σοβιετικού λαού.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας «με οδηγίες του Ρώσου Γενικού Εισαγγελέα Ιγκόρ Κρασνόφ και με αφορμή την 81η επέτειο από την έναρξη της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τις γερμανικές κατοχικές αρχές και τους συνεργάτες τους, ο εισαγγελέας της Αγίας Πετρούπολης υπέβαλε αίτηση στο δικαστήριο της πόλης για να την αναγνωρίσει η πολιορκία ως έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, καθώς και γενοκτονία εις βάρος του σοβιετικού λαού».

Σαν σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου, το 1941 η Βέρμαχτ, έφτασε προ των πυλών του Λένινγκραντ, περνώντας μέσα από τις βαλτικές δημοκρατίες οι οποίες ήταν ευνοϊκά διακείμενες προς τους ναζί και έθεσε υπό πολιορκία την δεύτερη μεγαλύτερη, σοβιετική τότε, πόλη για 900 ημέρες έως και τον Ιανουάριο του 1944.

Η Γενική Εισαγγελία τόνισε ότι αρχειοθετημένα έγγραφα και στοιχεία που μελέτησαν εμπειρογνώμονες είχε χτενίσει, υποδηλώνουν ουσιαστικά τη μαζική εξόντωση των κατοίκων του Λένινγκραντ κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

«Κατά την περίοδο 1941-1944, το Λένινγκραντ είχε αποκλειστεί από τους Ναζί εισβολείς και τους συνεργάτες τους. Ο πληθυσμός της πόλης, οι αστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των βασικών υπηρεσιών, υποβλήθηκαν σε συστηματικούς βομβαρδισμούς, και προκειμένου να εξοντωθεί ο πληθυσμός δημιουργήθηκαν συνθήκες επιβολής λιμού», ανέφερε η Γενική Εισαγγελία.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λένινγκραντ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της τότε Σοβιετικής Ένωσης, οι ναζί εισβολείς και οι συνεργάτες τους υπολογίζεται πως εξόντωσαν περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σοβιετικούς πολίτες.

Τα αναφερόμενα γεγονότα, υποστηρίζονται από μαρτυρίες πολυάριθμων κατοίκων της αποκλεισμένης πόλης, μαζί με ετυμηγορίες και αρχειοθετημένα στοιχεία καταλήγει η Γενική Εισαγγελία, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της δίκης της Νυρεμβέργης που ακολούθησε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν αξιολογήθηκε ορθά η πολιορκία της Σοβιετικής πόλης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέσσερις αστυνομικοί νεκροί σε πιστολίδι ταμπουρωμένου ενόπλου στη Β.Καρολίνα

Συναγερμός στο Ηράκλειο Κρήτης – «Γάζωσαν» αυτοκίνητο με καλάσνικοφ

Λονδίνο: Νεκρός ένας 13χρονος στην επίθεση με σπαθί- Συνελήφθη ο δράστης

Επίθεση Γεωργιάδη σε διαμαρτυρόμενους υγειονομικούς-«Κάφροι, ελάτε αν έχετε τα κότσια»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα