ΑΘΗΝΑ
19:40
|
22.09.2024
Πυκνώνουν οι διεθνείς αναφορές σε ελληνικό Watergate, με έγγραφο υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου να κάνει λόγο για «Predatorgate».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζει να απασχολεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών στην Ελλάδα από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. «Έχει ονομαστεί το ελληνικό Watergate», αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα του βρετανικού BBC με τίτλο «Οι ισχυρισμοί για υποκλοπές και spyware στην Ελλάδα περικυκλώνουν τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη», ενώ έγγραφο της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τιτλοφορείται «Το Predatorgate της Ελλάδας».

Το δημοσίευμα, με αφορμή την εξέταση τριών Ελλήνων δημοσιογράφων από επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την υπόθεση, αναφέρεται εκτενώς στο ιστορικό της, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΥΠ τέθηκε υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού με προσωπική του απόφαση όταν ανέβηκε στην εξουσία.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, και ο γραμματέας και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης, χαρακτηρίζονται τα «μεγάλα θύματα» του «κλιμακούμενου σκανδάλου», ενώ τονίζεται ότι «τρεις ημέρες μετά την παραίτησή του, ο κ. Δημητριάδης ξεκίνησε μια σειρά αγωγών» με στόχο μέσα ενημέρωσης που τον συνδέουν με την υπόθεση καθώς και κατά του Θανάση Κουκάκη «επειδή δημοσίευσε στο Twitter έναν σύνδεσμο για τις ιστορίες».

Ο Θανάσης Κουκάκης δήλωσε στο BBC ότι περισσότεροι άνθρωποι με ιστορίες παρόμοιες με τη δική του είναι έτοιμοι να μιλήσουν. Ο δημοσιογράφος έχει παραπέμψει την υπόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά «πιστεύει ότι τελικά θα είναι οι δημοσιογράφοι που θα αποκαλύψουν τι συνέβη».

Παράλληλα, έγγραφο της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPRS) που «συνθέτει τις ταχείες και έντονα πολιτικοποιημένες εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο και πλαισιοθετεί τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όσον αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών από την ΕΥΠ τιτλοφορείται το «Predatorgate» της Ελλάδας, εκ του λογισμικού υποκλοπών Predator και του σκανδάλου Watergate που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, το 1974.

«Διακυβεύεται η ελευθερία του Τύπου; Την ημέρα της παραίτησής του, ο πρώην γενικός γραμματέας Δημητριάδης κατέθεσε αγωγές, που έχουν επικριθεί ως SLAPPs (Στρατηγικές Αγωγές κατά της Δημόσιας Συμμετοχής), σε ειδησεογραφικά πρακτορεία και δημοσιογράφους. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου Οικονόμου απαξίωσε την ανταποκρίτρια του Politico Νεκταρία Σταμούλη για την περιγραφή της απάντησης της Αθήνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει το έγγραφο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Σύλληψη 10χρονου αγοριού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης

«Λυδία Λίθος» στην ενότητα της Αριστεράς η πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν

Κικίλιας: 14.300 στρέμματα δάσους κάηκαν φέτος

Μεξικό: Δεκάδες νεκροί καθώς φατρίες μάχονται για τον έλεγχο του καρτέλ της Σιναλόα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα