ΑΘΗΝΑ
09:31
|
28.04.2024

Μπροστά στο γερμανικό «τσάι και συμπάθεια» που σερβίρει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε Ελλάδα και Κύπρο,  με φόντο τις προκλήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν στην […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπροστά στο γερμανικό «τσάι και συμπάθεια» που σερβίρει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε Ελλάδα και Κύπρο,  με φόντο τις προκλήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, ο γερμανικός Τύπος ανέλαβε το ρόλο του «άλλοθι». Άρχισε λοιπόν τις τελευταίες μέρες να τηρεί μία πιο «κριτική» στάση απέναντι στην Άγκυρα μυρίζοντας πιθανώς νέο «αίμα» από πιθανές οικονομικές περιπέτειες μίας χώρας στην οποία οι κολοσσιαίες γερμανικές επιχειρήσεις ποντάρουν ετησίως πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από προσοδοφόρες συναλλαγές…

Η Ντόιτσε Βέλλε εστιάζοντας πάνω σε ορισμένα από τα πιο επικριτικά άρθρα των τελευταίων ημερών σε βάρος του Τούρκου προέδρου αναδεικνύει μία σειρά από ανησυχίες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, επιρρίπτοντας την ευθύνη κυρίως στον Τούρκο πρόεδρο.

Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζάιτουνγκ  σε άρθρο με τίτλο «Ο φαινομενικός γίγαντας Ερντογάν» εκτιμά πως «Το αποκορύφωμα της καριέρας του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει περάσει προ πολλού». Θεωρεί επίσης ότι μετά τις εκλογές του 2019 αφενός ο αστικός πληθυσμός της χώρας κατέφυγε στην αντιπολίτευση, αφετέρου σε ορισμένες περιοχές το ΑΚΡ παρέμεινε στην εξουσία μόνο χάρη στην «χειραγώγηση των αποτελεσμάτων». Επισημαίνει την αρνητική πορεία της τουρκικής οικονομίας θεωρώντας πως η πανδημία απλώς «αποκαλύπτει τη λανθασμένη οικονομική και δημοσιονομική του πολιτική».

Χαρακτηρίζει έτσι τον Ερντογάν «αποδυναμωμένο, φαινομενικό γίγαντα που αναζητεί διέξοδο σε λαϊκίστικες ενέργειες όπως τη μετατροπή πρώην εκκλησιών σε τζαμιά, την αναβίωση οθωμανικών ονείρων περί μεγάλης δύναμης και μεγαλόστομων υποσχέσεων για την ενεργειακή τροφοδοσία». Και αναφέρει χαρακτηριστικά: «’Όποιος ξέρει στο σπίτι του μόνο από διαταγές, έχει ξεχάσει να μιλάει πολιτισμένα με τους γείτονες. Οι χώρες που δεν έχει εξοργίσει είναι ελάχιστες…»

 Εκτιμά τέλος πως ενώ κάποτε ο Ερντογάν έκανε πολλά για την ανοικοδόμηση της Τουρκίας, «τώρα οδηγεί τη χώρα στη φτώχεια». 

Η γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ-online θεωρεί πως ο Ερντογάν έχει απομείνει «μόνος» έχοντας απέναντι του χώρες της ευρύτερης περιφέρειας. Θεωρεί δε πως παρά τους λεονταρισμούς ο Τούρκος πρόεδρος «προσποιείται απλώς τον ισχυρό, αφού έχει μείνει μόνος». Και εξηγεί: «Πέριξ της Τουρκίας έχουν δημιουργηθεί συμμαχίες που δείχνουν στον πολεμοχαρή σουλτάνο τα όριά του, κάτι που ακολούθως τον εξοργίζει ακόμη περισσότερο. Οι Τούρκοι θα πάρουν ό,τι τους ανήκει, βροντοφώναξε χτες. Είναι, όπως λέει, αποφασισμένος να κάνει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά ό,τι χρειαστεί γι΄ αυτό.  Ακόμη και με πόλεμο στη Μεσόγειο; Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και είναι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή αυτή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα