ΑΘΗΝΑ
19:34
|
22.09.2024
«Δεν καταστρέφεται φάκελος χωρίς ρητή εντολή» είπε σήμερα ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ για τον φάκελο Ανδρουλάκη στην Εξεταστική Επιτροπή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γιάννης Ρουμπάτης, πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές, μια ημέρα μετά την κατάθεση του Θεόδωρου Δραβίλλα, ο οποίος ήταν στο τιμόνι των μυστικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ δεν επικαλέστηκε το απόρρητο, δηλώνοντας πως θα πει ό,τι γνωρίζει.

Με τη σειρά του ο Γιάννης Ρουμπάτης γκρέμισε το κυβερνητικό αφήγημα περί νόμιμης παρακολούθησης καθώς φέρεται να κατέθεσε πως «οι πολιτικοί δεν εμπεριέχονται στην διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων».

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να ανέφερε πως επισύνδεση βουλευτή ή ευρωβουλευτή δεν είναι σε καμία περίπτωση νόμιμη, καθώς κατά την άποψη του το Σύνταγμα και ο νόμος το απαγορεύουν. Κατά πληροφορίες είπε ότι η κυρία Βλάχου είναι μια εξαιρετική εισαγγελέας, η οποία δεν θα υπέγραφε τίποτα αν δεν ήταν σύμφωνο με το νόμο». Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση που πρέπει να παράσχει ο επικεφαλής της ΕΥΠ, είπε ότι ενημερώνει για όλα τα σημαντικά ζητήματα τον πρωθυπουργό, άλλοτε προφορικά άλλοτε με σημείωμα.

Ο ίδιος, όπως φέρεται να είπε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όλα τα ζητήματα που χειρίστηκε η υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε ότι το ηλεκτρονικό αρχείο της επισύνδεσης καταστρέφεται όταν γεμίσει ο δίσκος, αλλά υπάρχουν πάντα και γραπτές σημειώσεις επί των συνακροάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ρουμπάτης είπε πως η εικόνα που έχει είναι ότι το υλικό του φακέλου Ανδρουλάκη καταστράφηκε, αλλά πρέπει να υπάρχουν οι σημειώσεις από τις συνακροάσεις.

Το γραπτό υλικό καταστρέφεται μετά δύο χρόνια, όχι σε ένα χρόνο, φέρεται να είπε.

Φέρεται ακόμα να δήλωσε ότι για ένα πρόσωπο σαν τον Νίκο Ανδρουλάκη θα έπρεπε να υπάρχει τόμος πληροφοριών για να δικαιολογεί παρακολούθηση και ότι η ΕΥΠ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για ίδιον όφελος πολιτικών.

Υιοθέτησε πλήρως την ανάλυση του Ευάγγελου Βενιζέλου περί μη νομιμότητας της παρακολούθησης βουλευτή ή ευρωβουλευτή, καθιστώντας την, όπως φέρεται να είπε, κομμάτι της κατάθεσης του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιάννης Ρουμπάτης επεσήμανε πως κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης αν δεν είχε ρητή εντολή κι ότι ο χώρος που βρίσκονται οι φάκελοι είναι ειδικού χειρισμού και λίγοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση σε αυτόν.

Σε κλίμα έντασης, ξεκίνησε πάντως η κατάθεση του κι αυτό γιατί κατά πληροφορίες, αρνήθηκε να αποκαλύψει αυτά που έλεγε στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε σχετικό ερώτημα φέρεται να έχει απαντήσει πως έλεγε του πρωθυπουργού «αυτά που έπρεπε», καθώς δεν είναι ανακοινώσιμα.

Σε ό,τι αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, φέρεται να είπε ότι μπορεί και να είναι αλήθεια μπορεί και να μην είναι. Η πρώην ΠτΒ δήλωσε πρόσφατα ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να τις δείξει παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.

Επίσης, ανέφερε πως πληροφορίες λάμβανε και από τον Αλέξη Τσίπρα και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κρίσιμα θέματα, όπως για παράδειγμα, κάποιες πολύτιμες πληροφορίες που έλαβε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «για την πιθανότητα πραξικοπήματος στην Τουρκία».

Σχετικά με τις καταγγελίες του ΚΚΕ για παγίδευση των τηλεφώνων του Περισσού, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να διαβεβαίωσε πως η Υπηρεσία δεν παρακολουθούσε επί ημερών του τις τηλεφωνικές συνομιλίες του κόμματος, προσθέτοντας ωστόσο πως υπήρχαν την περίοδο εκείνη πληροφορίες για ύποπτη δράση ιδιωτών.

«Την περίοδο που υπηρετούσα δεν υπήρχαν κακόβουλα λογισμικά» φέρεται να απάντησε, σχετικά με τη χρήση του λογισμικού Predator.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Σύλληψη 10χρονου αγοριού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης

«Λυδία Λίθος» στην ενότητα της Αριστεράς η πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν

Κικίλιας: 14.300 στρέμματα δάσους κάηκαν φέτος

Μεξικό: Δεκάδες νεκροί καθώς φατρίες μάχονται για τον έλεγχο του καρτέλ της Σιναλόα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα