ΑΘΗΝΑ
11:19
|
20.09.2024
Σχεδόν 51 εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για τις γενικές εκλογές της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχεδόν 51 εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για τις γενικές εκλογές της χώρας, από τις 7 το πρωί (τοπική ώρα), μέχρι τις 11 το βράδυ, για να ανανεώσουν τη σύνθεση του κοινοβουλίου της χώρας. 
 
Το 51,74% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου είναι γυναίκες, και το υπόλοιπο 48,26% άνδρες, ενώ 4.741.790 είναι απόδημοι Ιταλοί. Συνολικά, σε όλη την ιταλική επικράτεια, τα εκλογικά τμήματα είναι 61.566, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων φιλοξενείται σε σχολικά συγκροτήματα. 

   
Τα κόμματα που θα αναμετρηθούν χωρίζονται σε κύριες συμμαχίες: το συντηρητικό μέτωπο (με τα Αδέλφια της Ιταλίας, την Λέγκα και την Φόρτσα Ιτάλια), το οποίο είναι το φαβορί, και το προοδευτικό (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών). Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατεβαίνει ανεξάρτητα, ενώ τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο».

Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό. Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το πρωί, αλλά τα πρώτα exit poll θα βγουν μόλις κλείσουν οι κάλπες. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη» ενόψει του χειμώνα

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

Βόλος: Αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου (upd)

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ-Κληρώνει 14,5 εκ ευρώ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα