ΑΘΗΝΑ
15:52
|
27.04.2024
Μετά και τη διαρροή στον Nord Stream 2, πηγές δεν αποκλείουν στοχευμένη επίθεση. Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπόνοιες για σαμποτάζ διατυπώνονται εύλογα καθώς όπως έγινε γνωστό, σήμερα, από την διαχειρίστρια εταιρία Nord Stream AG, τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream στη Βαλτική υπέστησαν, σχεδόν ταυτόχρονα, «άνευ προηγουμένου» διαρροές.

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο αφότου οι σουηδικές ναυτιλιακές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, σε δύο σημεία, στη σουηδική και τη δανέζικη αποκλειστική οικονομική ζώνη, λίγες ώρες μετά την πτώση πίεσης λόγω διαρροής στον έταιρο αγωγό, Nord Stream 2, που ανάγκασε τη Δανία να αποκλείσει για τη ναυσιπλοΐα, μια περιοχή ακτίνας πέντε ναυτικών μιλίων.

«Η καταστροφή που συνέβη την ίδια ημέρα ταυτόχρονα σε τρεις γραμμές των υποθαλάσσιων αγωγών του συστήματος Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου. Δεν είναι ακόμα δυνατό να υπολογισθεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφοράς αερίου», ανέφερε σε σχόλιό της η Nord Stream AG.

Στο μεταξύ, μολονότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πληροφορία για τα αίτια των διαρροών, πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Taggesspiegel, υποστηρίζει πως «όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για σύμπτωση». «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που να μην αφορά στοχευμένη επίθεση», υπογραμμίζει η πηγή.

«Φαίνεται εξαιρετικά απίθανο οι διαρροές σε δύο διαφορετικούς αγωγούς να συμβαίνουν ταυτόχρονα. Επομένως, νομίζω ότι θα έπρεπε να υποθέσουμε ότι ήταν σκόπιμη η δημιουργία αυτών των διαρροών», δήλωσε, από την πλευρά του ο Ματέους Κούμπιακ, διευθυντικό στέλεχος στην εταιρεία συμβούλων Esperis με έδρα τη Βαρσοβία.

Πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι οι διαρροές δεν αποτελούν απειλή για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, δεδομένου ότι και οι δύο αγωγοί είναι ανενεργοί. Ο Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία καθώς οι γερμανικές αρχές ανέστειλαν την άδεια λειτουργίας του την προηγούμενη της επίθεσης στην Ουκρανία, ενώ ο Nord Stream 1 βρίσκεται σε αδράνεια από τα τέλη Αυγούστου, καθώς σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι δυτικές κυρώσεις δυσχεραίνουν τη διαδικασία συντήρησης και επισκευής βλαβών.

Να σημειωθεί τέλος, ότι ειδικοί αναφέρουν πως οι όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διαρροή αερίου από τους δύο αγωγούς αναμένεται να είναι περιορισμένες.

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει «δολιοφθορά»

Την ανησυχία του για την κατάσταση με τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Είναι πολύ ανησυχητικά νέα. Πράγματι, μιλάμε για ζημιές αδιευκρίνιστης φύσης στον αγωγό μέσα στην οικονομική ζώνη της Δανίας», δήλωσε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε, «είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου».

Ερωτηθείς για το σενάριο δολιοφθοράς στο ρωσικής κατασκευής δίκτυο αγωγών Nord Stream στη Βαλτική, ο Ρώσος αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα