ΑΘΗΝΑ
09:11
|
28.04.2024
Η ετήσια αναφορά του Πενταγώνου αναγνωρίζει μόλις 12 θανάτους αμάχων για το 2021.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πεντάγωνο υποχρεούται (βάσει απόφασης του Κογκρέσου) να εκδίδει ετήσια αναφορά για τον αριθμό των άμαχων θυμάτων του αμερικανικού στρατού. Η αναφορά του για το 2021, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, αναγνωρίζει μόλις 12 θανάτους αμάχων.

Ο αριθμός αυτός φαίνεται φυσικά παντελώς αναληθής, ενώ το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για υποκαταγραφή των άμαχων που έχασαν τη ζωή τους ως «παράπλευρες απώλειες» των επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού. Όπως είναι επόμενο, η έκθεση έχει εγείρει αντιδράσεις.

«Για ακόμη μια φορά ο επιβεβαιωμένος αριθμός θανόντων αμάχων είναι χαμηλότερος από ό,τι αναφέρεται από επιτόπιους φορείς» δήλωσε στο Al-Jazeera η διευθύντρια του παρατηρητηρίου συγκρούσεων «Airwars», Έμιλυ Τριπ.

Σύμφωνα με την ίδια, «δεκάδες διαφορετικών περιστατικών» που καταγράφηκαν στη Συρία το 2021 «φαίνεται να μη συμπεριλήφθηκαν στην αναφορά».

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, όλοι οι θάνατοι αμάχων για το 2021 καταγράφηκαν στο Αφγανιστάν. Η πλειοψηφία των αναγνωριζόμενων «παράπλευρων απωλειών» προέρχεται από ένα μόνο περιστατικό κατά το οποίο, ένα αμερικανικό drone σκότωσε, στις 29 Αυγούστου 2021, δέκα μέλη μιας οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών στην Καμπούλ. Σημειωτέον ότι κανείς δε τιμωρήθηκε για το περιστατικό.

Τον απολογισμό των άμαχων θυμάτων συμπληρώνουν κατά το Πεντάγωνο, ένας θάνατος στην πόλη Χεράτ και ένας ακόμη στην πόλη Κανταχάρ. Η αναφορά του Πενταγώνου αναγνωρίζει επιπλέον τον τραυματισμό δύο ανθρώπων στο Αφγανιστάν και τριών στη Σομαλία.

Η υποχρέωση παρουσίασης αυτής της ετήσιας αναφοράς ισχύει από το 2018. Η πρώτη αναφορά, που δημοσιεύτηκε τότε και αφορούσε το έτος 2017, κατέγραφε 499 θανάτους αμάχων από τον αμερικανικό στρατό. Η αντίστοιχη έκθεση για το 2018 αναγνώριζε 120 άμαχα θύματα και εκείνη του 2019 κατέγραφε 132. Συμπληρωματικές αναφορές έχουν προσθέσει 32 επιπλέον θανάτους αμάχων στις αναφορές της περιόδου 2017-2019. Η αναφορά που κυκλοφόρησε την Τρίτη, προσέθεσε 10 επιπλέον θανάτους αμάχων για το διάστημα μεταξύ 2018 και 2020.

Για το 2020, το Πεντάγωνο αναγνώρισε μόνο 23 θανάτους αμάχων και τον τραυματισμό 10 αμάχων σε Αφγανιστάν, Σομαλία και Ιράκ.

Σε κείμενό τους που αφορά τους αναγνωριζόμενους από το Πεντάγωνο θανάτους αμάχων για το έτος 2020, η Άνι Σίελ του οργανισμού «CIVIC» και ο συνιδρυτής του παρατηρητηρίου «Airwars», Κρις Γουντς υποστηρίζουν ότι το Πεντάγωνο συνεχίζει την παράδοση του να μην αναγνωρίζει τις βλάβες που προκαλεί μέσω της «σημαντικότατης υποκαταγραφής των θανάτων αμάχων». Υπογραμμίζουν επιπλέον ότι ακόμα και ένας συντηρητικός υπολογισμός των άμαχων θυμάτων του αμερικανικού στρατού για το 2020 είναι περίπου πενταπλάσιος από τον αριθμό θυμάτων που το Πεντάγωνο αναγνώρισε για το ίδιο έτος.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο «Airwars» μόνο στη Συρία, το 2021, «δράσεις του συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ» εκτιμάται πως προκάλεσαν 15 με 27 θανάτους αμάχων.

Από μεριάς του, το Πεντάγωνο δηλώνει πως έχει λάβει αναφορές για θανάτους αμάχων με υπαιτιότητα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων κατά το έτος 2021 στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν, από τις οποίες άλλες τις απορρίπτει ως ανυπόστατες και άλλες τις θέτει υπό εξέταση.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο διευκρινίζει πως η αναφορά για το 2021 αφορά μόνο περιοχές τις οποίες αναγνωρίζει ως «διακηρυγμένα πεδία ένοπλης σύγκρουσης», δηλαδή το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και τη Σομαλία.

(Πηγή: Al-Jazeera)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαρούσι: Ένας νεκρός σε επεισόδιο με πυροβολισμούς

Πασχαλινό ωράριο: Ανοικτά τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγώνων για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα