ΑΘΗΝΑ
20:36
|
27.04.2024
Σχολεία, τρένα και επιχειρήσεις πρόκειται να επηρεαστούν, από την πρώτη μεγάλη απεργία μετά την επανεκλογή του προέδρου τον Απρίλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχολεία, τρένα και επιχειρήσεις πρόκειται να επηρεαστούν, σήμερα Πέμπτη, από την πρώτη μεγάλη απεργία που έχει προκηρυχθεί μετά την επανεκλογή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον Απρίλιο, καθώς τα συνδικάτα πιέζουν για αυξήσεις στους μισθούς και απόσυρση της προγραμματισμένης μεταρρύθμισης των συντάξεων.

Ωστόσο, η έκταση της αναταραχής παραμένει αβέβαιη, καθώς η απεργία αποτελεί τεστ για τη CGT, η οποία προετοιμάζεται για μια μακρόχρονη μάχη με την κεντρώα κυβέρνηση, σχετικά με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που αποτελούσε μια από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

«Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι παράλογη όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνεργοι σ’ αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτίνεζ, επικεφαλής της CGT, στον τηλεοπτικό σταθμό BFM την Τρίτη.

Παρά τις προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο αποτυχίας, ο Μακρόν έχει αναθέσει στην κυβέρνησή του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 έτη, ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, με αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ τον επόμενο χρόνο.

«Εάν ο πρόεδρος επιμείνει να κηρύξει κοινωνικό πόλεμο στον λαό, θα απαντήσουμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», έγραψε την Τετάρτη στο Twitter η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του πολιτικού κόμματος France Unbowed (LFI), Ματθίλντε Πανό.

Η σημερινή απεργία προκηρύχθηκε από τη CGT, το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας , με την υποστήριξη των μικρότερων οργανώσεων Solidaires και FSU. Το ισχυρό συνδικάτο CFDT και η αριστερή FO αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, υπογραμμίζοντας τις διασπάσεις στο άλλοτε κραταιό εργατικό κίνημα της χώρας, το οποίο αντιστέκεται στις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2017. 

Περίπου ένα στα 10 σχολεία στο Παρίσι αναμένεται να κλείσουν, λόγω της σημερινής απεργίας, ενώ 300 σχολεία δεν θα λειτουργήσουν στη νότια περιοχή Bouches-du-Rhone που περιλαμβάνει τη Μασσαλία.

Οι σιδηρόδρομοι SNCF και το μετρό RATP στο Παρίσι προετοιμάζονται επίσης για διακοπή των υπηρεσιών, ενώ οι εργαζόμενοι του κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies απεργούν από την Τρίτη.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα