ΑΘΗΝΑ
20:37
|
20.09.2024
Πέντε άνθρωποι πέθαναν από τον ιό Έμπολα στην Ουγκάντα και άλλοι 19 θάνατοι πιθανότατα προκλήθηκαν από την ασθένεια, είπε ο πρόεδρος της χώρας Γιοέρι Μουσεβένι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέντε άνθρωποι πέθαναν από τον ιό Έμπολα στην Ουγκάντα και άλλοι 19 θάνατοι πιθανότατα προκλήθηκαν από την ασθένεια, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας την Τετάρτη, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα διατάξει lockdown επειδή ο Έμπολα είναι πιο εύκολο να διαχειριστεί από τον κορονοϊό.

Το ξέσπασμα του θανατηφόρου αιμορραγικού πυρετού ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, πυροδοτώντας φόβους για μεγάλη υγειονομική κρίση στη χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων. Δεν υπάρχει εμβόλιο για το στέλεχος της μετάλλαξης Έμπολα Σουδάν μετά από τις τελευταίες μολύνσεις στην Ουγκάντα.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Πρόεδρος Γιοέρι Μουσεβένο είπε ότι εκτός από πέντε επιβεβαιωμένους θανάτους από Έμπολα, άλλοι 19 θάνατοι στην κοινότητα ήταν πιθανό να οφείλονται στην ασθένεια καθώς εμφάνιζαν παρόμοια συμπτώματα, αλλά δεν ελήφθησαν δείγματα από αυτούς για να επιβεβαιωθεί αυτό πριν από τον θάνατό τους.

Άλλα 19 κρούσματα της νόσου έχουν επίσης επιβεβαιωθεί, είπε. Επίσης, δήλωσε ότι μεταξύ των άλλων επιβεβαιωμένων λοιμώξεων ήταν έξι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, μεταξύ των οποίων τέσσερις γιατροί, ένας αναισθησιολόγος και ένας φοιτητής ιατρικής.

«Πλύντε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε απολυμαντικό με βάση το οινόπνευμα. Αποφύγετε την επαφή με σωματικά υγρά από οποιοδήποτε άτομο», παρότρυνε ο Μουσεβένι, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα του Έμπολα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν από τον κορονοϊό, που μεταδίδεται στον αέρα.

Ο Έμπολα μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου. Η ιογενής νόσος έχει συμπτώματα όπως έντονη αδυναμία, μυϊκός πόνος, πονοκεφάλους και πονόλαιμος, έμετος, διάρροια και εξανθήματα μεταξύ άλλων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το στέλεχος Έμπολα Σουδάν είναι λιγότερο μεταδοτικό και έχει δείξει χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε προηγούμενα κρούσματα από τον ξάδερφό του Έμπολα Ζαΐρ, ένα στέλεχος που σκότωσε σχεδόν 2.300 ανθρώπους σε μια επιδημία 2018-2020 στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Οι τελευταίες μολύνσεις ξέσπασαν στην περιοχή Μουμπέντε στην κεντρική Ουγκάντα, περίπου 140 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Καμπάλα. Έκτοτε εξαπλώθηκε σε δύο ακόμη συνοικίες.

«Η κυβέρνηση έχει την ικανότητα να ελέγξει αυτό το ξέσπασμα όπως κάναμε στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ανάγκη για άγχος, πανικό, περιορισμό της κίνησης ή κλείσιμο των δημόσιων χώρων», δήλωσε ο Μουσεβένι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών: Κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων

Αναστάτωση σε πτήση της Scandinavian Airlines: Ποντίκι πετάχτηκε μέσα από γεύμα επιβάτη

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Κίνα: Ζωολογικός κήπος έβαφε σκύλους στα χρώματα των πάντα για να προσελκύσει επισκέπτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα