ΑΘΗΝΑ
13:07
|
30.04.2024
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συνταγματάρχης Εμανουέλ Ζουγκρανά ανέτρεψε το στρατιωτικό καθεστώς του Πωλ Ανρί Σανταόγκο Νταμίμπα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για νέο πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο γίνεται λόγος την τελευταία ώρα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν σφοδροί πυροβολισμοί ακούστηκαν από το κεντρικό στρατόπεδο και ορισμένες κατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, την Παρασκευή και μια μεγάλη έκρηξη ακούστηκε κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Ένοπλοι στρατιώτες πήραν θέσεις κατά μήκος της λεωφόρου που οδηγεί στο προεδρικό μέγαρο και απέκλεισαν την πρόσβαση στα διοικητικά κτίρια και την εθνική τηλεόραση, η οποία είχε σταματήσει να εκπέμπει.

Στρατιωτικά οχήματα βρίσκονταν επίσης σε αρκετούς δρόμους που παρέμειναν έρημοι καθώς οι κάτοικοι έμειναν σε εσωτερικούς χώρους.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συνταγματάρχης Εμανουέλ Ζουγκρανά ανέτρεψε το στρατιωτικό καθεστώς του Πωλ Ανρί Σανταόγκο Νταμίμπα, ο οποίος με τη σειρά του είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα τον Ιανουάριο του 2022.

Δεν ήταν ακόμη σαφές εάν επρόκειτο για απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά έφερε τα χαρακτηριστικά άλλων αρπαγών εξουσίας που έχουν σαρώσει τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική τα τελευταία δύο χρόνια.

Το πού βρισκόταν ο Νταμίμπα ήταν άγνωστο από το πρωί της Παρασκευής. Η κυβέρνησή του αναμενόταν να δώσει συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής για να ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση ασφαλείας και τις πρόσφατες επιθέσεις.

Το πραξικόπημα που ηγήθηκε τον Ιανουάριο γιορτάστηκε σε μεγάλο βαθμό από πολίτες που είχαν κουραστεί με την πολιτική κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ροχ Καμπόρε καθώς φέρεται δεν ήταν σε θέση να χαλιναγωγήσει τους ισλαμιστές μαχητές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα. Οι μαχητές έχουν σκοτώσει χιλιάδες αμάχους τα τελευταία χρόνια και έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα του βορρά και της ανατολής.

Στην πρώτη του δήλωση μετά το πραξικόπημα του Ιανουαρίου, ο Νταμίμπα, ο οποίος εμφανίζεται συχνά στο κοινό με στρατιωτική ενδυμασία και γυαλιά ηλίου αεροπόρου, δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την ασφάλεια.

Όμως οι επιθέσεις στη φτωχή χώρα της Δυτικής Αφρικής έχουν επιδεινωθεί και ο στρατός βρίσκεται σε αταξία. Η τάξη και το αρχείο, που έδωσαν την υποστήριξή τους στον Νταμίμπα τον Ιανουάριο, έχουν απογοητευτεί από την έλλειψη προόδου, λένε πηγές ασφαλείας.

Αυτή την εβδομάδα, άγνωστοι επιτιθέμενοι σκότωσαν 11 στρατιώτες σε επίθεση σε αυτοκινητοπομπή 150 οχημάτων που μετέφερε προμήθειες σε μια πόλη στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο. Πενήντα άμαχοι αγνοούνται.

Οι μαχητές έχουν αποκλείσει περιοχές του βορρά, αφήνοντας τις κοινότητες αποκλεισμένες. Κυβερνητικές συνοδείες και αεροπορικές ρίψεις παραδίδουν βασικά αγαθά στους παγιδευμένους αμάχους.

Εν τω μεταξύ, πολλές πόλεις και κωμοπόλεις που δεν βρίσκονται υπό πολιορκία έχουν δει τον πληθυσμό τους να διογκώνεται καθώς οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη βία από την ύπαιθρο. Τα συστήματα υγείας είναι τεντωμένα. Η ξηρασία έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα υποσιτισμού.

Διαδηλώσεις κατά του στρατού έχουν ξεσπάσει σε πόλεις σε όλη την Μπουρκίνα Φάσο αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας στη βόρεια πόλη Κάγια το Σάββατο, για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να βελτιώσει την κατάσταση ασφαλείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Αριστερά για Βαρτζόπουλο: Η Ν.Δ. συνεχίζει να προωθεί τον ακροδεξιό λόγο

Εισβολή της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια-Χημικά και βία κατά διαδηλωτών

Προς την Κίνα ή όχι;-Πρωθυπουργός με μυστική ψηφοφορία στα Νησιά Σολομώντα

Θεσσαλονίκη: 12χρονος απείλησε με μαχαίρι συμμαθητή του 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα