Η Ινδία συνεχίζει την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνάμεων στην κινεζική μεθόριο μετά τις τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ Ινδών και Κινέζων συνοριοφυλάκων που είχαν ως απολογισμό τον θάνατο ενός Ινδού στρατιώτη.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ινδικού υπουργείου Άμυνας, η Ινδία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις όχι μόνο στην περιοχή του Λαντάκ, αλλά και στα ανατολικά της σύνορα με την Κίνα, στην επαρχία Αρουναχάλ Πραντές (ή ‘Νότιο Θιβέτ’, όπως χαρακτηρίζεται από το Πεκίνο).
Η Ινδία καταγγέλλει ότι το Σαββατοκύριακο εκατοντάδες Κινέζοι στρατιώτες επιχείρησαν να προωθηθούν σε στρατηγικά σημεία στη νότια όχθη της λίμνης Πανγκόνγκ, στο ανατολικό Λαντάκ. Οι κινήσεις των κινέζων συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες των δύο πλευρών να βρεθούν “πρόσωπο με πρόσωπο”. Στη σχετική ανακοίνωση, το Δελχί κάνει λόγο για “προκλητικές πολεμικές κινήσεις” που υποσκάπτουν τις προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης στην περιοχή.
Η Κίνα διαψεύδει τις καταγγελίες και κατηγορεί την Ινδία για “παραβίαση” της συνοριακής της ακεραιότητας και για “παράνομη καταπάτηση” της αμφισβητούμενης μεθοριακής γραμμής. Διαψεύδει, τον θάνατο του Ινδού στρατιώτη.
Η είδηση του θανάτου Νιγίμα Τενζίν (είναι το όνομα του Ινδού στρατιώτη) δημοσιοποιήθηκε από βουλευτές της εξόριστης βουλής του Θιβέτ. Σύμφωνα με τα όσα κοινοποίησαν, ο Τενζίν ήταν Θιβετιανής καταγωγής και διοικητής μια μικρής μονάδας των Ειδικών Μεθοριακών Δυνάμεων που επιβλέπουν συνοριακή γραμμή της Ινδίας με την Κίνα στα Ιμαλάια.
Η σορός του Τενζίν μεταφέρθηκε στον Θιβετιανό καταυλισμό στα περίχωρα της πόλη Λεχ, στο Λαντάκ, όπου ζουν η σύζυγος του με τα δύο παιδιά τους.
Ο θάνατος του Τενζίν δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Ινδική κυβέρνηση. Εφόσον επαληθευθεί, θα είναι ο πρώτος που καταγράφεται μετά τον Ιούνιο, όταν 20 Ινδοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε συμπλοκές με Κινέζους συνοριοφύλακες στην κοιλάδα Γκαλβάν, στα πιο βίαια επεισόδια που έχουν σημειωθεί στην περιοχή μετά το 1967.
Εν τω μεταξύ, παραμένουν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για απεμπλοκή και αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των Ινδών και των Κινέζων αξιωματούχων που πραγματοποιούνται στο χωριό Κουσούλ, στο Λαντάκ.
Με πληροφορίες από TheGuardian.com.