ΑΘΗΝΑ
23:38
|
27.04.2024
Κυκλοφορεί σήμερα στις ΗΠΑ η βιογραφία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ από τη δημοσιογράφο των «New York Times», Μάγκι Χάμπερμαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχεδόν ένα πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές και με τη δημοτικότητα του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν σε φθίνουσα πορεία, έρχεται μια βιογραφία του Ντόναλντ Τραμπ για να βγάλει στη φόρα τα «άπλυτα» ενός Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το βιβλίο με τίτλο «Confidence Man: The Making of Donald Trump and the Breaking of America» (σε ελεύθερη απόδοση: Άνθρωπος Εμπιστοσύνης: Η Δημιουργία του Ντόναλντ Τραμπ και η Διάλυση της Αμερικής) υπογράφει η δημοσιογράφος Μάγκι Χάμπερμαν των πιο φίλα προσκείμενων στους Δημοκρατικούς, «New York Times».

Οι 607 σελίδες με συνεντεύξεις από περισσότερες από 200 πηγές για τις ημέρες και τα έργα του Αμερικανού πρώην προέδρου κυκλοφορούν σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένεται να γίνουν best seller. Στη βιογραφία της Μάγκι Χάμπερμαν μιλούν πρώην σύμβουλοι αλλά και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ με τρεις συνεντεύξεις του. Ο «ήρωας» του βιβλίου έχει κατηγορήσει τη συγγραφέα μέσω των δικών του social media για «κατασκευασμένες ιστορίες με μηδενική επαλήθευση».

Το BBC ξεφύλλισε το νέο βιβλίο και ξεχώρισε οκτώ από τις πιο «χτυπητές» αποκαλύψεις του «Confidence Man»:

1. Ο Τραμπ ήθελε να απολύσει την κόρη του Ιβάνκα και τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ  

Η Χάμπερμαν γράφει: Σε σύσκεψη με τον επιτελάρχη του Τζον Κέλι και τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν, ο κ. Τραμπ ήταν έτοιμος να απολύσει την κόρη του Ιβάνκα και τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ μέσω Twitter. Τον σταμάτησε, λέει το βιβλίο, ο Τζον Κέλι, ο οποίος τον συμβούλεψε να μιλήσει πρώτα και με τους δύο πριν τους στείλει το tweet της απόλυσης. Τελικά, σύμφωνα πάντα με το βιβλίο, ο Τραμπ δεν αντιμετώπισε ποτέ vis a vis την Ιβάνκα και τον σύζυγό της που έμειναν στις θέσεις τους μέχρι το τέλος της θητείας του. Ειδικά για τον Κούσνερ ο Τραμπ φέρεται να έχει πει: «Είναι σαν να μιλάει παιδί». Αναφερόταν σε δημόσια ομιλία του γαμπρού του το 2017.

2. Ήθελε να ρίξει βόμβες σε εργαστήρια παρασκευής ναρκωτικών στο Μεξικό

Σύμφωνα με τη συγγραφέα Μάγκι Χάμπερμαν ο κ. Τραμπ είχε προτείνει πολλές φορές, σχεδόν εμμονικά, τον βομβαρδισμό εργαστηρίων παρασκευής ναρκωτικών στο Μεξικό αφήνοντας άφωνο κάθε φορά που το έλεγε τον τότε υπουργό Άμυνας, Μαρκ Έσπερ. Πώς προέκυψε η ιδέα;

Το βιβλίο αναφέρεται σε μια συνομιλία που είχε ο κ. Τραμπ με τον ναύαρχο, Μπρετ Γκιρόιρ, αξιωματικό Δημόσιας Υγεία.. Ο Γκιρόιρ φέρεται να μπήκε στο Οβάλ Γραφείο με τη στολή του – όπως είθισται για τους αξιωματούχους – και είπε στον Τραμπ ότι οι εγκαταστάσεις που παράγουν παράνομα ναρκωτικά στο Μεξικό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται βάζοντας «ένα προβάδισμα στον στόχο». Ερμηνεύοντας ή παρερμηνεύοντας τον Γκιρόιρ, ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε στη συνέχεια να βομβαρδίσουν οι ΗΠΑ τις εγκαταστάσεις ναρκωτικών στο Μεξικό!. Σε απάντηση, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τον Γκιρόιρ να μην ξαναμπεί στον Λευκό Οίκο φορώντας τη στρατιωτική στολή του.

3. Φοβήθηκε ότι θα πεθάνει από τον κορονοϊό

Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Λευκός Οίκος φοβήθηκαν ότι αυτό μπορεί να ήταν το τέλος. Κάποια στιγμή, ο αναπληρωτής επιτελάρχης του, Τόνι Ορνάτο, προειδοποίησε τον Πρόεδρο ότι εάν η υγεία του επιδεινωθεί περαιτέρω θα έπρεπε να κινήσει τις διαδικασίες για να διασφαλίσει τη συνέχεια της κυβέρνησης. Η Χάμπερμαν γράφει ότι τότε ο Τραμπ ζήτησε από το επιτελείο του να πετάξει τις μάσκες και συμβούλεψε τον τότε κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο να σταματήσει να μιλάει για τον ιό στην τηλεόραση. «Μην το κάνεις θέμα», φέρεται να είπε ο Τραμπ στον Κουόμο, σύμφωνα με το βιβλίο. «Θα το κάνεις πρόβλημα»

4. Αμβλώσεις και ανεμογεννήτριες στην Τερέζα Μέι

Το βιβλίο της Χάμπερμαν αναφέρεται στις συναντήσεις του πρώην προέδρου με πολλούς ηγέτες της διεθνούς κοινότητας. Στην πρώτη του συνάντηση με την τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, φέρεται να ήγειρε το θέμα των αμβλώσεων λέγοντας: «κάποιοι είναι υπέρ της ζωής, άλλοι υπέρ της επιλογής. Φαντάσου αν κάποια ζώα με τατουάζ βίαζαν την κόρη σου και την άφηναν έγκυο;». (Τερέζα… τέζα) Στο καπάκι ο Τραμπ φέρεται να άλλαξε θέμα και να ζήτησε από την κ. Μέι να τον βοηθήσει να σταματήσει ένα πρότζεκτ με ανεμογεννήτριες κοντά σε ιδιοκτησία του στη Βόρεια Ιρλανδία (ευτυχώς όχι Εύβοια)!

5. Ζήτησε από τον Τζουλιάνι να κάνει τα «πάντα» για να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020

«Λοιπόν, Ρούντι, είσαι υπεύθυνος. Φύγε, κάνε ό,τι θέλεις. Δεν με νοιάζει», φέρεται να είπε ο Τραμπ, αφού όλοι οι άλλοι δικηγόροι του αρνήθηκαν να το ακολουθήσουν στο παραλήρημα της νοθείας.

«Οι δικηγόροι μου είναι απαράδεκτοι», είπε στον κ. Τζουλιάνι, σύμφωνα με το βιβλίο. Το βιβλίο αποκαλύπτει ότι εκείνη την εποχή, ο Τραμπ ήταν ερωτευμένος με όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και αναζήτησε δικηγόρους που οι δικοί του σύμβουλοι θεώρησαν ότι απλά έθρεφαν τις αυταπάτες του.

6. Τραμπ ο φοροφυγάς

Σε πτήση κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2016, ο κ. Τραμπ κλήθηκε από τον διευθυντή της προεκλογικής του εκστρατείας, Κόρεϊ Λεβαντόφσκι και την γραμματέα του γραφείου Τύπου του Χόουπ Χικς να σταματήσει να αρνείται τη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του – ένα θέμα οι δύο σύμβουλοι έβλεπαν ως πρόβλημα για την εικόνα του αφεντικού τους στον Λευκό Οίκο. Η Χάμπερμαν γράφει ότι ο κ. Τραμπ απάντησε γέρνοντας προς τα πίσω προτού κάνει μια ξαφνική σκέψη: «Λοιπόν, ξέρετε ότι οι φόροι μου ελέγχονται. Με ελέγχουν συνεχώς. Λοιπόν, αυτό που εννοώ είναι, θα μπορούσα απλώς να πω, ‘Θα τους δημοσιοποιήσω όταν θα πάψω να είμαι υπό έλεγχο. Γιατί πάντα θα είμαι υπό έλεγχο!»

7. Έγγραφα στο καζανάκι του Λευκού Οίκου

Επί προεδρίας Τραμπ οι τουαλέτες του Λευκού Οίκου φέρονται να βούλωναν συχνά. Σύμφωνα με το προσωπικό κάποιος έριχνε στις τουαλέτες χαρτιά.., όχι τουαλέτας αλλά non paper.  

8. Πας μη λευκός στον Λευκό Οίκο, σερβιτόρος

Σύμφωνα με τη συγγραφέα του «Confidence Man» το 2017 ο νεοεκλεγείς πρόεδρος σε συνάντησή του με στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος γύρισε και είπε σε κάποιους πιο έγχρωμους ή σκουρόχρωμους: «Πού είναι τα καναπεδάκια και τα ποτά». Πας μη λευκός, σερβιτόρος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα