ΑΘΗΝΑ
12:48
|
20.09.2024
Ο αποκλεισμός 200.000 ανθρώπων από τον ισραηλινό στρατό στη Ναμπλούς και τα γύρω χωριά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνεχίζεται για ένατη ημέρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αποκλεισμός 200.000 ανθρώπων από τον ισραηλινό στρατό στη Ναμπλούς και τα γύρω χωριά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνεχίζεται για ένατη ημέρα.

Αρκετές κύριες αρτηρίες παραμένουν κλειστές. Οι τσιμεντόλιθοι έχουν χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρουν τις εισόδους των πόλεων και τα τυχαία κινητά σημεία ελέγχου συνεχίζουν να διαταράσσουν τη ζωή των κατοίκων, ανέφεραν στο Arab News παλαιστινιακές πηγές. Δεν υπήρξε καμία διακοπή στην καταστολή από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet ή τις δυνάμεις της ισραηλινής συνοριακής αστυνομίας στη Ναμπλούς, την Τζενίν και άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και τα ελαφρά όπλα τους κατασχέθηκαν καθώς οι ισραηλινές αρχές κυνηγούν μέλη της τοπικής στρατιωτικής ομάδας Areen Al-Osood, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι στόχευσε ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και εποίκους. Οι 150 μαχητές της δεν συνδέονται με παραδοσιακές παλαιστινιακές οργανώσεις όπως η Φατάχ ή η Χαμάς.

Ισραηλινοί έποικοι στην περιοχή έχουν κλιμακώσει σημαντικά τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων αγροτών, στοχεύοντας χωριά και πόλεις, κλείνοντας σταυροδρόμια, κόβοντας δέντρα και σπάζοντας παλαιστινιακά οχήματα.

Οι αναλυτές θεωρούν την καταστολή με φόντο τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ την 1η Νοεμβρίου. Ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι επιθέσεις ενδέχεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες ως μορφή συλλογικής τιμωρίας, καθώς η σκληρή μεταχείριση των Παλαιστινίων μπορεί να βοηθήσει τους πολιτικούς κερδίσει ψήφους μεταξύ των εποίκων στη Δυτική Όχθη, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 700.000.

Περισσότεροι από 120 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις από τον ισραηλινό στρατό από την αρχή του έτους στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Ταϊσίρ Νασραλά μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου της Φατάχ στη Ναμπλούς, είπε στο Arab News ότι το κλείσιμο της πόλης, ενός εμπορικού κόμβου και της οικονομικής πρωτεύουσας της Δυτικής Όχθης, έχει οδηγήσει στην πλήρη παράλυση της εμπορικής δραστηριότητας στην πόλη.

«Όλα τα καταστήματα επίπλων και τα εστιατόρια υποφέρουν από μείωση του αριθμού των αγοραστών λόγω της αναστολής του οικονομικού κύκλου στη Ναμπλούς», είπε ο Νασράλα.

«Ως υπάλληλος, δεν είμαι έτοιμος να περάσω τέσσερις ώρες περιμένοντας σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό σημείο ελέγχου για να φτάσω στο χώρο εργασίας μου στη Ραμάλα. Αφού περάσω από το σημείο ελέγχου, μπορεί να εκτεθώ σε επιθέσεις από εποίκους διασκορπισμένους κατά μήκος του δρόμου μεταξύ Ναμπλούς και Ραμάλα».

Η πολιορκία, στην κορύφωση της ελαιοκομικής περιόδου, επηρεάζει αρνητικά και τους αγρότες, πρόσθεσε.

Στις αγορές στη Ναμπλούς συχνάζουν κυρίως άνθρωποι από τα γύρω χωριά και τις πόλεις. Οι κάτοικοι της πόλης αναμένουν μια ισραηλινή στρατιωτική εισβολή ως μέρος της καταστολής στο Areen Al-Osood. Οι ισραηλινές αρχές ακύρωσαν τα δελτία εισόδου στο Ισραήλ για 164 συγγενείς μελών των ομάδων αυτή την εβδομάδα.

Ο Γιασίν Ντουάϊκατ, μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ναμπλούς, δήλωσε στο Arab News ότι οι οικονομικές απώλειες της πόλης ανήλθαν σε εκατομμύρια δολάρια κατά την πρώτη εβδομάδα της πολιορκίας, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός, το εστιατόριο, το ξενοδοχείο, τα θέρετρα, τα πάρκα, το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, επηρεάστηκαν οι τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

«Δεν μπορούμε επί του παρόντος να υπολογίσουμε το ακριβές ποσό των οικονομικών απωλειών, αλλά υπολογίζονται σε εκατομμύρια δολάρια και όσο περισσότερο συνεχίζεται η πολιορκία, τόσο περισσότερες απώλειες υφίστανται οι άνθρωποι», είπε.

Η Ναμπλούς υπέστη ισραηλινή οικονομική πολιορκία μεταξύ 2001 και 2007, η οποία άρθηκε μετά από διεθνή παρέμβαση.

Η Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία είπε ότι η τρέχουσα πολιορκία «από τον στρατό κατοχής συνιστά επιθετικό έγκλημα και συλλογική τιμωρία που στοχεύει τον λαό μας και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και του στερεί από μια κανονική ζωή. Ο αποκλεισμός στερεί την εκπαίδευση από μαθητές πανεπιστημίου και σχολείων και αποτελεί απειλή για τη ζωή των ασθενών, ιδιαίτερα εκείνων με χρόνιες παθήσεις. Στερεί από τους αγρότες την πρόσβαση στη γεωργική τους γη, ειδικά την περίοδο της συγκομιδής της ελιάς».

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ εξέφρασε την οργή του για την επίσκεψη του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σταγιέ στο στρατόπεδο Τζενίν την Κυριακή, όπου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις και εκφώνησε μια ομιλία κατηγορώντας τις ισραηλινές αρχές ότι χρησιμοποιούν το παλαιστινιακό αίμα ως μέσο εκλογικά κέρδη την 1η Νοεμβρίου.

«Από το στρατόπεδο των θυσιών, το στρατόπεδο Τζενίν, λέμε ότι το αίμα των μαρτύρων δεν θα πάει μάταιο… αυτός ο αγώνας είναι μια αθροιστική διαδικασία, γενιά μετά από γενιά, θυσίες μετά από θυσίες», είπε ο Σταγιέ σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στο Facebook.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πέταξαν Παλαιστίνιους από ταράτσες

Αγρίνιο: Σύλληψη 15χρονου για βιντεοσκόπηση καθηγητή σε… απόπειρα κατάληψης του σχολείου

Νέα Καληδονία και Μαρτινίκα φέρνουν πονοκεφάλους στη Γαλλία

ΗΠΑ: Σερίφης πυροβόλησε θανάσιμα δικαστή στο Κεντάκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα