ΑΘΗΝΑ
18:58
|
30.04.2024
Μία εβδομάδα πριν από τις επαναληπτικές εκλογές, εντείνονται οι επιθέσεις ακροδεξιών κατά του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρομπέρτο Τζέφερσον, πρώην βουλευτής και σύμμαχος του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, τραυμάτισε δύο αξιωματικούς της αστυνομίας χθες Κυριακή, κατά την προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψή του, μετά από ένταλμα που εξέδωσε εις βάρος του δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου για προσβολή της προϊσταμένης της Δικαιοσύνης, Κάρμεν Λουτσία.

Ο 69χρονος πρώην επικεφαλής του κόμματος PTB, που βρίσκονταν ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Ρίο ντε Τζανέιρο, επειδή είχε απειλήσει τη δικαστικό, εκτόξευσε εναντίον των αστυνομικών χειροβομβίδα και πυροβόλησε επανειλημμένα εναντίον τους σπάζοντας το παρμπρίζ ενός περιπολικού.

Ο δράστης συνελήφθη μετά από πολύωρη πολιορκία, ενώ οι δύο τραυματίες αστυνομικοί πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο προσπάθησε να χαλιναγωγήσει τη διάδοση παραπληροφόρησης και αντιδημοκρατικής ρητορικής ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, συχνά προκαλώντας την οργή της βάσης του Μπολσονάρου που αποδοκιμάζει τέτοιες ενέργειες ως λογοκρισία.

Ο Μπολσονάρου έσπευσε να επικρίνει τον σύμμαχό του σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατήγγειλε τις δηλώσεις του Τζέφερσον κατά των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων των απειλών και των προσβολών που οδήγησαν στην αρχική του σύλληψη και την επίθεση της Κυριακής. Επιδίωξε επίσης να πάρει αποστάσεις από τον πρώην βουλευτή.

«Δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία μου μαζί του», είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, με τα social media να διαψεύδουν καθώς κατακλύστηκαν από φωτογραφίες των δύο ανδρών.

Η βάση του Μπολσονάρου είχε ανάμεικτες αντιδράσεις, με ορισμένους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να χαιρετίζουν τον Τζέφερσον ως ήρωα που αντιστάθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο και δεκάδες να συρρέουν στο σπίτι του σε ένδειξη συμπαράστασης.

Νωρίτερα φέτος, το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε τον βουλευτή Ντάνιελ Σιλβέιρα για υποκίνηση επιθέσεων στους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς και σε άλλες αρχές. Ο Μπολσονάρου του έδωσε χάρη και τον είχε δίπλα του όταν ψήφιζε στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 2 Οκτωβρίου.

«Η Βραζιλία είναι τρομοκρατημένη παρακολουθώντας γεγονότα που αυτή την Κυριακή φτάνουν στο απόγειο του παραλόγου», έγραψε στο Twitter ο Άρθουρ Λίρα, πρόεδρος της Κάτω Βουλής του Κογκρέσου και σύμμαχος του Μπολσονάρου. «Δεν θα ανεχτούμε οπισθοδρομήσεις ή επιθέσεις κατά της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σαλαμίνα: Αστυνομικός γρονθοκόπησε άγρια ηλικιωμένο ζευγάρι και εξαφανίστηκε

Πέθανε ο ηθοποιός Μπράιαν ΜακΚάρντι

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο Κουτσούμπας

Διαθέσιμη η τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα